Campagne gestart om te wijzen op gevaar smartphonegebruik op de fiets


De overheid is samen met de grote telecomoperators een campagne gestart om te wijzen op de gevaren van het gebruik van een smartphone op de fiets. Bij één op de vijf ongelukken speelt een smartphone een rol.

De campagne heet ‘Aandacht op de weg’ en heeft tot doel om verantwoord gebruik van de smartphone in het verkeer te stimuleren. Bellen is niet eens het grootste probleem, het voortdurend controleren van binnengekomen berichten des te meer. Hierbij gaan de ogen af van het verkeer met als gevolg 25 keer meer kans op een verkeersongeval.

Fietsmodus

Vorig jaar nog richtte dezelfde campagne zich op smartphone-gebruik in de auto. Dit jaar is gekozen voor fietsers. Dat is niet zonder reden. Van jongeren tussen de 12 en 24 jaar zegt één op de drie onderweg druk in de weer te zijn met de smartphone. Bij 17 tot 18 procent van de verkeersongevallen in de leeftijdscategorie 12 tot 34 jaar is een smartphone in het spel. Onnodig en levensgevaarlijk. Speciaal voor deze campagne is een app gemaakt die jongeren beloont als er tijdens het fietsen niet gebruik van de telefoon wordt gemaakt. Deze Fietsmodus-app is te downloaden voor iOS en Android. Deelnemers kunnen bioscoopkaartjes, t-shirts en Veloretti-fietsen winnen. De ‘Aandacht op de weg’-campagne draait tot halverwege december.

Bron: Fietsmodus.nl


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel