Kabinet wil toch verbod mobiele telefoon op de fiets


De minister van Infrastructuur en Milieu wil toch een verbod op het gebruik van een mobiele telefoon op de fiets. Vooral jongeren maken zich hieraan schuldig en niet zonder gevaar. Eén op de vijf ongelukken zou te wijten zijn aan telefoongebruik.

Vooral het bedienen van een aanraakgevoelig touchscreen zou de grote boosdoener zijn, zelfs wanneer die zich in een houder op het stuur bevindt. De minister onderzoekt nu een algeheel verbod op het bedienen van een mobiele telefoon op de fiets. Het vasthouden van een mobiele telefoon op de snorfiets of in de auto is al langer verboden. Eerder nog was de minister voorstander van meer bewustwording dankzij voorlichtingscampagnes maar dat zou te weinig effect hebben gehad.

Telefoon op de fiets
Appen en fietsen tegelijk; gevaarlijker dan je denkt

Wanneer de nieuwe wet ingaat, hoe hoog de boetes worden en hoe er gehandhaafd moet worden zal in 2017 blijken. Eerst wil de minister nog enkele uitkomsten afwachten van lopende onderzoeken. Het gaat dan bijvoorbeeld over hoe groot het probleem werkelijk is en hoeveel ongelukken daadwerkelijk te wijten zijn aan telefoongebruik op de fiets. Ook wil de minister de evaluaties van lopende campagnes van onder andere IenM (Fietsmodus) en van partners zoals ANWB, VVN en TeamAlert evalueren. Feit is wel dat het aantal dodelijke ongelukken in het verkeer is toegenomen nadat het eerder jaar-op-jaar daalde.

Foto: FaceMePLS (cc)
(via)


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel