Apple onderzoekt verplaatsen iPhone-productie naar VS


Apple zou onderzocht hebben hoeveel het gaat kosten om de productie van de iPhone te verplaatsen naar de Verenigde Staten. Het onderzoek zou het gevolg zijn van uitspraken van de toekomstige president Trump.

Hij riep eerder op om bedrijven extra te belasten wanneer ze de productie in lagelonenlanden uitvoeren. De iPhone wordt al sinds het begin in China gemaakt, en stond al vaker in een negatief daglicht vanwege de soms erbarmelijke omstandigheden. Foxconn, de belangrijkste producent van Apple iPhones, zou berekend hebben hoeveel het zou kosten om de productie over te hevelen naar de Verenigde Staten. Volgens onbevestigde berichten zouden de kosten met ruim de helft stijgen. De door Trump voorgestelde importbelasting zou minder bedragen; tussen de 35 en 45%.

Amerikaanse vlag
Designed in Calofornia, made in the USA?

Het lijkt er dus niet op dat Apple binnenkort de productie van haar iPhones naar de VS overhevelt. Mogelijk zou het de uitkomsten van dit onderzoek ook willen aangrijpen om het idee van een importbelasting te bestrijden. China reageerde eerder al geïrriteerd op het idee van President-elect Trump. Als de VS inderdaad aanstuurt op een handelsoorlog dan zou China tot een importverbod van iPhones kunnen besluiten. Apple verliest weliswaar marktaandeel in China, het is nog altijd een grote afzetmarkt voor het bedrijf uit Cupertino. Mochten daar geen iPhones meer verkocht worden dan zou dat tot minder omzet en minder winst leiden. Eerder bleek al dat door diverse schimmige belastingconstructies Apple over 2014 effectief slechts 0,005% belasting betaalde.

Foto: Conal Gallagher (cc)


Prijsvergelijker Apple iPhone 7
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Galaxus
32 GB Black
€ 129,00 € 129,00   Bekijk
bol.com Partner
32 GB Silver
€ 286,00 € 286,00   Bekijk
bol.com Partner
128 GB Black Licht gebruikt
€ 381,36 € 381,36   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 7


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel