EU heeft chipfabrikant Qualcomm op de korrel


De Europese Commissie start een tweetal onderzoeken naar de handelspraktijken van Qualcomm. Dat bedrijf kennen we vooral van de leverancier van mobiele processors in onze telefoons en tablets.

Volgens de Europese Commissie zou Qualcomm mogelijk haar marktleiderschap misbruiken. Klanten zouden korting krijgen zolang ze maar geen chips van andere fabrikanten afnemen en ook zou het bedrijf 3G-chips onder de kostprijs verkopen. Beide handelspraktijken zijn niet toegestaan en zouden ervoor zorgen dat er nagenoeg geen concurrentie is wat op zijn beurt weer slecht zou zijn voor de prijs.

Qualcomm bord
Problemen voor Qualcomm in Europa

Qualcomm is met haar Snapdragon-reeks inderdaad marktleider. We treffen deze processors vrijwel in ieder vlaggenschip aan. Toch zijn er uitzonderingen, zo passen Samsung en Apple ook eigen processors toe. De Exynos-chip van Samsung kan ook door andere fabrikanten worden toegepast maar dat gebeurd in de praktijk zelden. Ook zien we relatief weinig telefoons op de markt met een MediaTek-processor. Hoe lang het onderzoek van de Europese Commissie gaat duren is nog onbekend, daar staat geen deadline voor. Mocht Qualcomm schuldig worden bevonden dan kan het rekenen op een boete. Eerder ontvingen Microsoft en Google een boete vanwege misbruik van hun machtspositie.

Foto: Kārlis Dambrāns (cc)


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel