Nokia lanceert Lumia 1020 met 41 megapixel en Windows Phone


Het is niet Nokia's best bewaarde geheim, maar dat wil niet zeggen dat we niet geïnteresseerd zijn in de vandaag aangekondigde Nokia Lumia 1020. Het draait bij de Lumia 1020 vooral om het schieten van foto's en video's.

Je zou het misschien niet zeggen maar Nokia was er vroeg bij op het gebied van camera-telefoons. De eerste Nokia met camera was de 7650 uit 2002 en de eerste Nokia met Zeiss optics was de N90 uit 2005. Inmiddels bezit het bedrijf maar liefst 450 verschillende patenten omtrent imaging.

Nokia Lumia 1020 colors

Het grootste selling-point van deze nieuwe Lumia 1020 is natuurlijk z'n 41 megapixel Back Side Illuminated Sensor. Dit is net zo groot als in de 808 PureView maar beschikt nu over optische beeldstabilisatie dankzij een zwevende lens. Die laatste paste Nokia al eerder toe in de Lumia 925 en 920, maar niet eerder gebruikte Nokia de techniek voor een zo'n grote sensor.

Nokia Lumia 1020 zoom in

Foto's die geschoten worden met de Nokia Lumia 1020 worden zowel opgeslagen in een hoge 34 of 38 megapixel resolutie (afhankelijk van de gekozen aspect ratio) als een 5 megapixel resolutie versie. Die laatste is niet alleen handig om snel foto's te delen maar er wordt ook 'oversampling' gebruikt. Zeven pixels worden dan gebruikt om één superpixel te krijgen en het resultaat zorgt voor scherpere en heldere foto's.

Zoom reinvented

Inzoomen met een mobiele telefoon is tot op heden niet slim. Dat zoomen gebeurt namelijk veelal digitaal en dat komt de kwaliteit niet ten goede. Er moeten dan pixels 'verzonnen' worden en het resultaat wordt er niet scherper op. Optisch zoomen (dankzij lenzen) resulteert in een forse telefoon zoals Samsung met de Galaxy S4 Zoom heeft laten zien. Blijft over het toepassen van een grote sensor wat Nokia nu doet. Door het grote oppervlakte van die sensor kun je bij foto's tot 3x inzoomen. Ook later nadat de foto al genomen is. Allemaal dankzij die hoge resolutie 'ruwe' opname. Zoom je tijdens het schieten zelf in dan kun je nadien zelfs uitzoomen. Dit 'trucje' werkt zelfs voor video's.

Nokia Lumia 1020 disassembled

Nokia levert speciaal voor de 1020 een aparte camera-app mee genaamd 'Nokia Pro Camera'. Deze biedt een uitgebreidere set aan instellingen zoals belichtingstijden en witbalans. Bovendien kun je er foto's mee bewerken en delen. Er komt tevens een aparte Camera Grip-accessoire uit. Deze klik je op de Lumia 1020 en biedt naast een fysieke cameraknop, een statiefbevestiging, een USB-uitgang en een ingebouwde externe batterij van (hoe toepasselijk) 1020 mAh. De Camera Grip is apart verkrijgbare en moet los 79 dollar kosten.

Vierde kwartaal

De Nokia Lumia 1020 zelf lijkt qua specificaties erg op de reeds aangekondigde Lumia 925 al is het geheugen van de 1020 wat groter. en zal verkrijgbaar zijn in de kleuren geel, wit en zwart. Helaas moeten we wel nog even geduld hebben voordat de Lumia 1020 hier in Nederland beschikbaar komt, dit zal ergens in het laatste kwartaal van dit jaar gebeuren. Ook de exacte verkoopprijs wordt later pas bekend gemaakt.


Prijsvergelijker Nokia Lumia 1020

Toon alle aanbiedingen van de Nokia Lumia 1020


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel