“Apple Watch Sport bevat voor 75 euro aan onderdelen”


Volgens een analyse van IHS bevat de 38mm uitvoering van de Apple Watch Sport voor slechts 83,70 aan onderdelen. Dat is omgerekend zo'n 75 euro. Flink meer dus dan de vraagprijs van 399 euro. Volgens CEO Tim Cook klopt er niets van de berekening.

IHS is echter niet over één nacht ijs gegaan. Ze hebben een Apple Watch open geschroefd en alle onderdelen geïdentificeerd. Alle onderdelen bij elkaar opgeteld komen uit op $81,20 met $2,50 aan fabricagekosten. In de VS vraagt Apple 349 dollar voor een Watch en daarmee verdient het dus $266 per horloge. Een winstmarge van 76%. Ter vergelijking; de iPhone 6 heeft een winstmarge van ongeveer 69%.

Apple Watch Sport materials breakdown

Van alle onderdelen zou het touchscreen het duurst zijn; 20,50 dollar. Dat is bijna een kwart van de totale kosten. Overigens is deze kostenanalyse is wel wat kort door de bocht. Zo worden er bijvoorbeeld geen kosten berekend voor transport, opslag, marketing en patenten. Laat staan de man-uren die nodig waren om het product te bedenken. CEO Tim Cook hekelt daarom dergelijke berekeningen. Volgens hem zitten ze er altijd ver vanaf. Toch staat Apple bekend vanwege z'n hoge winstmarges en nu al lijkt vast te staan dat Apple flink gaat verdienen aan al die Watch-verkopen.

Bron: IHS


Prijsvergelijker Apple Watch

Toon alle aanbiedingen van de Apple Watch


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel