Apple iPhone 15 Pro krijgt toch gewone knoppen


Lang leek het er op dat Apple de knop opnieuw zou uitvinden. De iPhone 15 Pro zou solid-state knoppen krijgen; geen echte knoppen maar gesimuleerde. De techniek lijkt echter te vroeg te komen; het lukt Apple niet deze al in 2023 uit te brengen.

Apple is goed in het opnieuw uitvinden van het wiel. Dingen die we vanzelfsprekend vinden opnieuw uitvinden. Het resulteerde in Retina-schermen, MagSafe en virtuele knoppen zoals op de iPhone 7. Die laatste ziet eruit als een echte knop maar je kunt hem niet indrukken. Door haptische trillingen gedraagt hij zich wel als een knop.

Apple iPhone 15 Pro render made by 9to5Mac
Zo ziet de iPhone 15 Pro er uit

Voor de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max was Apple van plan om de volumeknoppen precies zo uit te voeren. Dat gerucht ontstond toen een leverancier die deze techniek mogelijk maakt hintte op een nieuwe grote klant. Nu meldt diezelfde leverancier, Cirrus Logic, aan haar aandeelhouders dat de deal niet doorgaat.

Gissen naar de reden

De iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max lenen zich goed voor nieuwe technieken. Waarom Apple het plan om haptische knoppen toe te passen niet doorzet is gissen. Een hardware- of software-gerelateerd probleem lijkt uitgesloten. De techniek bestaat immers al sinds 2016 met de introductie van de iPhone 7.

Apple iPhone 7 Taptic Engine shown during tear down from iFixit
De Taptic Engine op de iPhone 7 simuleert het indrukken van de homeknop

We vragen ons nu hardop af met welke nieuwe functies de Pro en Max nu uitgerust worden. Er moet immers genoeg onderscheid zijn met de reguliere iPhone 15. Een nieuw uiterlijk, waarover gesproken wordt, zal in onze ogen onvoldoende zijn. Wie toch z'n zinnen gezet heeft op solid-state knoppen moet tot 2024 wachten, dan volgt een nieuwe poging.

Foto: iFixit en 9to5Mac


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel