Apple iPhone 15 Pro

Nog niet aangekondigd

Voeg jouw review toeHelp anderen en maak zelf kans op € 50

Maximaal 5 plus- en/of minpunten


De Apple iPhone 15 Pro in het nieuws

ts iPhone 15 Pro Design 9to5mac

Apple iPhone 15 Pro krijgt toch gewone knoppen

Geruchten ·

Lang leek het er op dat Apple de knop opnieuw zou uitvinden. De iPhone 15 Pro zou solid-state knoppen krijgen; geen echte knoppen maar gesimuleerde. De techniek lijkt echter te vroeg te komen; het lukt Apple niet deze al in 2023 uit te brengen.

Apple is goed in het opnieuw uitvinden van het wiel. Dingen die we vanzelfsprekend vinden opnieuw uitvinden. Het resulteerde in Retina-schermen, MagSafe en virtuele knoppen zoals op de iPhone 7. Die laatste ziet eruit als een echte knop maar je kunt hem niet indrukken. Door haptische trillingen gedraagt hij zich wel als een knop.

Apple iPhone 15 Pro render made by 9to5Mac
Zo ziet de iPhone 15 Pro er uit

Voor de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max was Apple van plan om de volumeknoppen precies zo uit te voeren. Dat gerucht ontstond toen een leverancier die deze techniek mogelijk maakt hintte op een nieuwe grote klant. Nu meldt diezelfde leverancier, Cirrus Logic, aan haar aandeelhouders dat de deal niet doorgaat.

Gissen naar de reden

De iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max lenen zich goed voor nieuwe technieken. Waarom Apple het plan om haptische knoppen toe te passen niet doorzet is gissen. Een hardware- of software-gerelateerd probleem lijkt uitgesloten. De techniek bestaat immers al sinds 2016 met de introductie van de iPhone 7.

Apple iPhone 7 Taptic Engine shown during tear down from iFixit
De Taptic Engine op de iPhone 7 simuleert het indrukken van de homeknop

We vragen ons nu hardop af met welke nieuwe functies de Pro en Max nu uitgerust worden. Er moet immers genoeg onderscheid zijn met de reguliere iPhone 15. Een nieuw uiterlijk, waarover gesproken wordt, zal in onze ogen onvoldoende zijn. Wie toch z'n zinnen gezet heeft op solid-state knoppen moet tot 2024 wachten, dan volgt een nieuwe poging.

Foto: iFixit en 9to5Mac

 • Tags:
 • apple
 • iphone15pro
 • iphone15promax

ts Steve Jobs Ring Silent Button iPhone 2007

Apple neemt met iPhone 15 Pro afscheid van mute-knop

Artikelen ·

Eerder ging al het gerucht dat Apple met de introductie van de iPhone 15 Pro overstapt van fysieke naar virtuele knoppen. Maar dat betekent ook het einde van de klassieke mute-knop die al sinds de allereerste iPhone aanwezig is. Apple noemt die knop ook wel de Ring/Silent switch.

Om een iPhone op stil te zetten hoef je niet in het menu te duiken. De zet gewoon de schakelaar aan de zijkant om zodat het oranje zichtbaar wordt. Makkelijker kan niet. Toch denkt Apple van wel want bij de iPhone 15 Pro ontbreekt die knop. En dat is niet het enige, want geen enkele knop is meer wat hij lijkt.

Steve Jobs shows off the 1st generation iPhone during a keynote in 2007 showing the mute button
De mute-knop zit er al vanaf de allereerste iPhone op

Apple is geen onbekende om aloude dingen weg te laten. Beginnend bij de homeknop, de koptelefoonpoort, een oplader in de de doos en in sommige landen zelfs de simkaartslot. En vanaf de iPhone 15 Pro heb je helemaal geen knop meer om in te drukken. De knoppen aan de zijkant worden vervangen voor virtuele knoppen. Net als het Force Touch-trackpad simuleert die met een trilmotor een echte fysieke knop.

Apple innovatie

Dit stelt Apple mogelijk in staat veel meer functionaliteit toe te voegen. Zo zou in theorie de knop een veeg beweging kunnen herkennen, of hoe hard je drukt. Daar kunnen specifieke functies aan toegekend worden. Of wat te denken van het simuleren van een sluiterknop van een camera waarbij licht indrukken betekent scherpstellen en hard indrukken betekent schieten? Dit alles zou een nieuw golf van innovatie kunnen ontketenen. Wie weet?

Anonieme bron die eerder betrouwbaar bleek

Al deze informatie is overigens afkomstig van een anonieme gebruiker op het forum van MacRumors. Normaliter is dat het niet waard om aandacht aan te besteden maar deze gebruiker wist eerder correct informatie te voorspellen nog voordat Apple het officieel aankondigde.

 • Tags:
 • apple
 • iphone15pro

ts iPhone 15 Pro Usb C U rood ditor

Apple iPhone 15 Pro met USB-C poort duikt vroegtijdig op

Geruchten ·

Apple kondigt nieuwe iPhones doorgaans in het najaar uit. Het is daarom wat merkwaardig dat we al in de winter voorafgaand een blik krijgen van het nieuwe toestel. En toch is dat precies wat er gebeurt met het uitlekken van deze foto's.

We zien op onderstaande foto een dunne metalen rand met onmiskenbaar een USB-C poort. Op zich niets geks ware het niet dat we volgende de bron kijken naar de iPhone 15 Pro. En een USB-C poort op een iPhone heeft zich tot op heden nog niet voorgedaan. Maar nieuwe regelgeving en voortschrijdend inzicht veranderen dat.

Photo showing the bottom of the upcoming Apple iPhone 15 Pro with USB-C port
Eindelijk USB-C voor de iPhone?

Denk overigens niet dat USB-C alleen voorbestemd is voor de iPhone 15 Pro nu we hier alleen de Pro-versie zien. Apple zou voornemens zijn de gehele iPhone 15-familie van de handige universele poort te voorzien. Wel zou het volgens eerdere geruchten de niet Pro-modellen een langzamere versie geven. Iets waar we, indien waar, geen goed woord voor over hebben.

Rondere zijkanten

De opgedoken foto laat nog iets goed zien. Namelijk de licht afgeronde zijkanten. De iPhone 14 kent een vrij hoekig ontwerp. Smaken verschillen maar wij vinden de lichte ronding stukken beter lijken. Verder oogt de indeling hetzelfde als bij de iPhone 14 Pro. Met links en rechts van de oplaadpoort pentalobe-schroeven en daar weer naast een speaker-gaten met gaas ervoor.

Ook CAD-tekeningen

Naast een echte foto doken er ook CAD-tekeningen op van het toestel. Of dat toeval is of niet durven we niet te zeggen. Ook hier zien we de rondere zijkanten terug maar dat is niet het enige wat anders is. Zo worden de schermranden dunner en de camera's dikker.

Apple iPhone 15 Pro CAD render showing the differences with the current iPhone 14 Pro
Dunnere randen voor de iPhone 15 Pro vergeleken met de iPhone 14 Pro

Boven- en onderstaande tekeningen zijn afkomstig van China en worden doorgaans door hoesjes-fabrikanten gebruikt om passende producten te maken. Dat ze nu al definitief zijn zegt iets over hoe makkelijk Apple zich er jaarlijks van af maakt.

CAD render showing the Apple iPhone 15 Pro from the back and side
Camera's steken nog meer uit

Mogelijk heeft Apple een goede reden voor een dikkere cameramodule. Mogelijk past Apple grotere sensoren toe al valt ook nog niet uit te sluiten dat de iPhone 15 Pro een camera met periscooplens krijgt. Deze zijn in staat om verder in te zoomen zonder kwaliteitsverlies. Verder dan de huidige 3x. Andere fabrikanten passen deze al langer toe.

Ook wordt verwacht dat Apple geen fysieke knoppen meer gebruikt maar capacitieve knoppen. Deze simuleren het gevoel van aanraking middels een trilmotor. Iets soortgelijks deed Apple al eerder met de Touch ID-knop en de Magic Trackpad.

Via: (1), (2)

 • Tags:
 • apple
 • iphone15pro
 • usbc

ts Apple Taptic Engine

Leverancier hint op ontbreken fysieke knoppen iPhone 15 Pro

Geruchten ·

Een bekende toeleverancier van Apple heeft aan aandeelhouder gemeld dat het volgend jaar een nieuw component gaat leveren aan de smartphone-industrie. Volgens analisten zou dit wel eens kunnen betekenen dat de nu nog fysieke knoppen van de iPhone volgend jaar worden ingeruild voor haptische.

We nemen je mee terug naar september 2016. Toen kondigde Apple de iPhone 7 aan. Deze had net als z'n voorganger een thuisknop met daarin een vingerafdrukscanner, Touch ID genaamd. Nieuw hieraan was dat de thuisknop geen knop was. Hij leek er wel op en hij klikte zoals een knop, maar het was geen knop. Dankzij een sensor herkende de iPhone 7 dat je hem indrukte. De Taptic Engine simuleerde vervolgens het gevoel van een indrukkende knop.

Phil Schiller demonstrates the Taptic Engine during Apple's Keynote of the iPhone 7
Taptic Engine op de iPhone 7

Klinkt wat omslachtig maar hoe minder bewegende onderdelen, hoe minder er stuk kan gaan. Bovendien helpt dit om hem waterdichter te maken. De homeknop is inmiddels verdwenen maar de iPhone kent nog altijd knoppen. Om het volume te bedienen en om hem aan te zetten. Wellicht wachten die hetzelfde lot als de homeknop van de iPhone 7.

Cirrus Logic

Dat zou tenminste blijken uit een brief van Cirrus Logic aan aandeelhouders. Hierin staat dat het voor 2023 verwacht een nieuw HPMS-componenten te leveren voor een smartphone. HPMS staat voor High-Performance Mixed-Signal, een techniek die gebruikt wordt voor haptic feedback. Apple gebruikt dat in haar Taptic Engine.

Een tweetal analisten van Barclays suggereren nu dat deze componenten wel eens door Apple gebruikt kunnen worden in de aankomende iPhone 15 serie. Al langer gaan er geruchten dat Apple af zou willen stappen van het gebruik van fysieke knoppen. Zo beweerde analist Ming-Chi Kuo eerder al dat Apple zogenaamde solid-state knoppen zou toepassen. Maar alleen voor de iPhone 15 Pro-modellen, de standaard iPhone 15 krijgt "normale" volumeknoppen.

 • Tags:
 • apple
 • iphone15pro
 • tapticengine

Video over de Apple iPhone 15 Pro

Hoe zou de Apple iPhone 15 Pro Max er uit kunnen zien? Puur speculatief maar we mogen dromen toch?


Vragen en antwoorden over de Apple 15 Pro