RIM presenteert BlackBerry 10 besturingssysteem


RIM heeft de nieuwe versie van het besturingssysteem voor smartphones gepresenteerd. Het bedrijf liet BlackBerry 10 voor het eerst aan de wereld zien, samen met een testtoestel voor het nieuwe OS.

BlackBerry 10 wijkt fors af van de huidige versie van de software op de smartphones van het bedrijf, en heeft technisch weinig met dit OS te maken. Het nieuwe OS is gebaseerd op QNX. Hoewel toestellen in de BlackBerry-standaard met toetsenbord en een scherm gemaakt zullen blijven worden, richt het Canadese bedrijf zich op full touch. Het uitgebrachte testtoestel, De BlackBerry 10 Alpha Develope phone, heeft een 4.2 inch scherm met een resolutie van 1280 x 768 pixels.

Met BlackBerry 10 introduceert RIM widgets op het homescreen. In bovenstaande video is het OS in actie te zien. Opvallend daarbij is dat het Canadese bedrijf goed heeft gekeken naar webOS, het besturingssysteem van Palm. Van webOS is bijvoorbeeld de opzet met meerdere over elkaar heen schuivende schermen overgenomen. De eerste toestellen met BlackBerry 10 liggen waarschijnlijk aan het eind van dit jaar in de winkel.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel