Apple iPhone 11 verliest 3D Touch-functie


Eerlijk zeggen; wanneer heb jij 3D Touch voor het laatst gebruikt? Volgens Apple te lang geleden en daarom zul je het op toekomstige iPhones niet meer aantreffen. En er gaan meer dingen veranderen bij de volgende generatie iPhones.

Apple introduceerde 3D Touch op de iPhone 6s in 2015. De techniek herkent drie verschillende drukniveaus en komt qua werking enigszins overeen met de rechtermuisknop. Je roept er Quick Actions mee op of de Peek and Pop-functie. Ondanks de handigheid verdween de functie al uit de vorig jaar gelanceerde iPhone XR. In plaats van 3D Touch kreeg die Haptic Touch en dat lijkt nu voor alle 2020-iPhones te gebeuren.

Apple 3D Touch; Quick Actions
Quick Actions

Haptic Touch werkt in zekere zin hetzelfde al zijn er verschillen. Het herkent weliswaar geen drukgevoeligheid meer maar met een lange druk bereik je wel hetzelfde. Bovendien krijg je een korte trilling van de Taptic Engine waardoor je het 'gevoel' krijgt een echte knop in te drukken. Of fans van 3D Touch hier voldoende aan hebben zal moeten blijken wanneer Apple haar volgende generatie iPhones presenteert. Deze bevatten mogelijk ook weer een oude vertrouwde functie; vingerafdrukherkenning.

2020: de terugkeer van Touch ID?

Apple ruilde de vingerafdrukscanner in voor een geavanceerde gezichtsscanner. Face ID was makkelijker en bovendien betrouwbaarder dan Touch ID. Maar nu de iPhone-verkopen inzakken is het tijd om alles uit de kast te trekken. Mogelijk krijgen alle iPhones vanaf 2020 een beeldscherm dat ook een vingerafdruk herkent. Concurrenten zoals de Samsung Galaxy S10 hebben dat al een tijdje. Verschil daarmee is dat alleen een beperkt gedeelte van het scherm vingerafdrukken kan herkennen. Apple's scherm moet overal een vinger herkennen. Dit betekent trouwens niet het einde van Face ID. Mogelijk zullen beiden gebroederlijk naast elkaar leven.

(via)


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel