Android profiteert van dalende Windows Phone-verkopen


Kantar heeft nieuwe cijfers gepubliceerd waaruit het marktaandeel van Android, iOS en Windows Phone/Windows 10 naar voren komt. Grote winnaar het afgelopen kwartaal is Android, dat vooral ten koste van Windows Phone groeide.

Microsoft liet eerder weten in 2016 weinig prioriteit te geven aan Windows voor mobiele telefoons. En dat zien we duidelijk terug in de meest recente cijfers. Het marktaandeel van Windows Phone/Windows 10 Mobile zakte in de 5 belangrijkste Europese landen van 10,1% vorig jaar naar 5,9% nu. Het ging vooral hard in markten waar Microsoft vroeger een redelijk marktaandeel vergaard had. Italië bijvoorbeeld zakte van 14,4 naar 6,7%. Uit de cijfers van Kantar blijkt duidelijk dat al die vroegere Windows Phone-gebruikers zijn overgestapt op Android. Het aandeel van dat mobiele besturingssysteem steeg in de EU van 67,7 naar 74,3%. Verder opvallend is dat iOS, het besturingssysteem waarvan iPhones gebruikmaken, zakte door de grens van de 20% heen.

Kantar Smartphone OS sales share

De cijfers van Kantar laat nog meer interessante bewegingen zien. Zo verloor Apple flink marktaandeel in China, tot voor kort een grote groeimarkt voor het bedrijf. Het marktaandeel ging daar 3,2% naar beneden. Mogelijk betekent dit een ommekeer voor de ogenschijnlijk oneindige groei van de iPhone. Apple krijgt het steeds moeilijker om groeimarkten aan te boren en we zullen ons moeten opmaken voor enkele kwartalen van krimp. Het is nog maar de vraag wat aandeelhouders hiervan zullen denken. Bij Microsoft zijn de problemen niet veel kleiner. Al zullen die zich moeten afvragen welke toekomst het Windows-platform heeft voor mobiele telefoons. Het lijkt nu wel duidelijk dat consumenten het niet kunnen waarderen dat Microsoft het platform een lagere prioriteit geeft. Het zal nog lastig worden om die klanten terug te winnen.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel