Facebook Home moet Android veroveren

· 5 reacties


Facebook heeft een groep apps voor Android aangekondigd genaamd Home. De app brengt een aparte launcher, lockscreen en app drawer allemaal met nauwe Facebook-integratie. Idee achter Home is dat mensen centraal moeten staan en niet apps.

Probleem volgens Facebook is dat telefoons vandaag de dag rondom apps zijn ontworpen. Als je een notificatie krijgt dan krijg je die van een app. Een rood ballonnetje bovenop een app-icoontje. Volgens Facebook moet een telefoon om mensen draaien omdat het een manier is om met elkaar te communiceren.

Facebook Cover Feed
Cover Feed

Hiervoor heeft Facebook een aantal apps gemaakt genaamd Home. Home is vanaf 12 april als losse download verkrijgbaar voor een select aantal telefoons. Het vervangt een aantal onderdelen van je Android-telefoon. Zo is er een geheel nieuw lockscreen. In plaats van het tonen van een klok samen met een paar notificaties krijgt je bij Home direct content te zien vanuit je timeline. Het heet Cover Feed en het is direct actief. Je kunt vanuit dit scherm direct reageren en foto's of reacties 'liken'.

Facebook Chat Heads
Chat Heads

Interessant aan Home is de manier hoe het omgaat met binnenkomende berichten. Stel je krijgt een sms of een IM-bericht. In plaats van het verlaten van de app waarin je op dat moment zit heeft Facebook Chat Heads geïntroduceerd. Er komt een foto van de persoon die je een bericht stuurt in beeld bovenop waar je mee bezig was. Erop klikken en je ziet de conversatie, zonder de bestaande app te hoeven verlaten. Je kunt deze Chat Heads overal naartoe slepen, of ze naar beneden slepen als je ze wilt sluiten. Verder is er een aparte launcher met app drawer van waaruit je apps kunt starten.

Losse download

Facebook Home komt als losse download beschikbaar op 12 april voor de HTC One, One X, One X+, Samsung Galaxy S III, Galaxy S4 en de Galaxy Note 2. Hiervoor is gekozen omdat Facebook Home blijkbaar strenge eisen stelt aan de hardware om soepel te draaien. Nu zijn er natuurlijk ook Android-tablets. In eerste instantie worden die niet ondersteund, maar Facebook sluit het in de toekomst niet uit. Facebook beloofde een productcycle van een maand. Dat is erg snel, zelfs voor een app. Facebook zal dus iedere maand een update van Home uitbrengen met nieuwe functies en verbeteringen. Facebook Home zou een mooi alternatief kunnen zijn voor Samsung TouchWiz of HTC Sense.

HTC first
HTC first

HTC First

Facebook ziet graag dat fabrikanten Facebook Home vooraf op haar telefoons installeren.
HTC stapt alvast in en kondigde samen met AT&T de HTC first aan. Het toestel zal vanaf 12 april beschikbaar komen. Of HTC ook plannen heeft om de first buiten de VS uit te brengen is onbekend.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel