Documentairemaker niet eerlijk over werkomstandigheden Apple-fabriek

· 1 reactie


Mike Daisey, een Amerikaanse acteur en documentairemaker, is niet eerlijk geweest in een documentaire die hij maakte over de situatie bij de fabrieken van Foxconn, de maker van veel Apple-producten.

Daisey vertelde in de documentaire dat hij sprak met arbeiders die een ernstige afwijking hadden opgelopen doordat zij met giftige stoffen moesten werken. Journalisten van de New York Times onderzochten of de claims van Daisey kloppen. Naar aanleiding van het onderzoek geeft de documentairemaker toe dat hij het verhaal over vergiftigde arbeider ‘van horen zeggen’ heeft, en niet zelf gesproken heeft met een medewerker.

Mikedaiseyontheedshow

Ook beweerde Daisey dat de campussen van Foxconn, waar de arbeiders niet alleen werken, maar ook wonen, bewaakt worden door bewapende beveiligers. Ook dat is niet waar. In China is het niet toegestaan dat beveiligers gewapend zijn. Alleen politiemensen en soldaten mogen een wapen dragen.

Daisey erkent zijn fouten, maar blijft bij zijn verhaal: ‘ik ben geen journalist, maar theatermaker’. Hoewel de feiten niet kloppen, klopt het grote verhaal wat hij in zijn documentaire neerzet wel, beweert Daisey.

Bron: Blogs.reuters.com


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel