Een kijkje in de fabrieken van Apple in China


Het Amerikaanse TV-programma Nightline heeft een reportage gemaakt over de fabrieken in China waar de iPad en de iPhone worden gemaakt. Een aantal interessante feitjes kwamen in de uitzending naar voren.

Het maken van een iPhone en een iPad blijkt een behoorlijk arbeidsintensief karwei te zijn, dat uit veel handwerk bestaat. Zo zijn er 141 stappen nodig voordat een iPhone gereed is, en zijn er vijf dagen nodig om een iPad in elkaar te zetten. In die tijd hebben 325 mensen zich met de tablet beziggehouden. De arbeidsomstandigheden blijken naar Nederlandse maatstaven Spartaans te zijn.

Foxconn iphone large verge medium landscape

Foxconn, het bedrijf dat de gadgets van Apple in elkaar zet, maakte gisteren bekend de lonen van werknemers fors te verhogen, waardoor deze nu uitkomen op ongeveer 400 dollar per maand. Voor hun loon draaien de medewerkers shifts van 12 uur. Ze betalen daarnaast dagelijks 70 cent voor een maaltijd. Voor het slapen met zes anderen op een kamer moet 17,50 dollar per maand betaald worden.

Apple houdt de vinger aan de pols met behulp van de Free Labor Association van de Zuid-Afrikaan Auret van Heerden. Het bedrijf betaalde daar 250.000 dollar voor. Foxconn directeur Louis Woo was duidelijk over de invloed van Apple. De vraag: “Zouden jullie het accepteren als Apple vroeg om het loon van arbeiders te verdubbelen” beantwoordde hij met een veelzeggend “Waarom niet?”.

Bron: Theverge.com


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel