BlackBerry-maker RIM zwicht voor druk overheid India


RIM, het bedrijf dat BlackBerry-smartphones maakt, zwicht voor de druk van de Indiase overheid, en bouwt in het land een datacenter. Daardoor kunnen de autoriteiten ongehinderd meekijken op BBM.

RIM en India botsten in 2011 over het beveiligingsbeleid van de Canadese mobieltjesmaker. Door de encryptie op berichten die over BlackBerry Messenger worden verstuurd, is het voor overheden onmogelijk om mee te kijken. Omdat de server van RIM niet altijd in het land van de gebruiker staan, is het voor de overheid onmogelijk om via juridisch ingrijpen inzicht op de servers te krijgen, want de wet van het land waar de servers staan geldt dan.

BlackBerry in India
BlackBerry in India

India dreigde RIM met het compleet verbannen van de BlackBerry smartphones, die in het twee na grootste land ter wereld (naar bevolkingsaantal gerekend) zeer populair zijn. Dat zou een klap betekenen. Met de bouw van een datacenter in Mumbai kiest RIM eieren voor z’n geld. Volgens het Indiase Ministerie van Binnenlandse Zaken is de eerste inspectie van de servers inmiddels uitgevoerd.

RIM heeft niet alleen in India problemen met een overheid die inzicht in berichten wil. Ook in Indonesië en Saoedi-Arabië wil de overheid toegang tot BBM en e-mail die via BlackBerry-toestellen wordt verzonden. De encryptie van berichten is volgens deze overheiden een veiligheidrisico. Helemaal ongelijk kun je ze daar niet in geven. BBM speelde, juist vanwege de beveiliging, een belangrijke rol bij rellen in Londen in augustus 2011.

Bron: India Times,BlackBerry India op Facebook


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel