Hands-on: Mozilla betreedt smartphonemarkt met Boot to Gecko


Mozilla, de maker van de Firefox-browser, heeft op het MWC van Barcelona een werkende smartphone met het nieuwe Boot to Gecko OS getoond. Het hele OS is opgebouwd in HTML5.

Mozilla wil met het OS een nieuwe stap zetten in de integratie van het internet met de smartphone. In feite is het hele besturingssysteem niet meer dan een webpagina, terwijl het aanvoelt als een echt niet-HTML OS zoals Android en iOS. Door middel van een door Mozilla ontwikkelde API is het mogelijk om in HTML en Javascript contact te leggen met belangrijke telefoonfuncties zoals het bellen van een nummer en het sturen van een SMS.

B2gecko 1
Het lockscreen

Op dit moment is het nog niet mogelijk makkelijk zelf Boot to Gecko op je mobiele telefoon te zetten. Je moet het toestel zelf flashen en het OS compileren. Dat is alleen weggelegd voor technici die weten waar ze mee bezig zijn. Op de stand van Mozilla gebruikten wij een Galaxy S II van Samsung.

B2gecko 2
Het homescreen

Boot to Gecko start razendsnel op, veel sneller dan een telefoon met Android of een iPhone. Mozilla kan het OS zo snel maken, omdat alleen Gecko, de software die in Firefox voor de weergave van websites zorgt, op te starten. Alles wat je ziet is een website, die in de praktijk lekker vlot en zonder problemen werkt, al bevindt het project zich op dit moment nog in de beta-fase.

B2gecko 6
Marketplace voor apps

Boot to Gecko heeft een interface die het midden houdt tussen Windows Phone en Android, met een aantal grote rechthoekige icoontjes op het homescreen. Doordat het systeem is opgebouwd in HTML, kunnen webontwikkelaars zonder veel verdere technische kennis apps voor het nieuwe platform maken.

Mozilla is voor het nieuwe OS een samenwerking aangegaan met een aantal operators, waaronder het Spaanse Telefonica. De operators zijn van plan om aan het eind van dit jaar de eerste telefoons met Boot to Gecko op de markt te brengen. Toestelprijzen zouden al beginnen bij 70 euro.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel