Medewerkers Apple-leverancier Foxconn krijgen fors meer loon


Arbeiders die werken in de Chinese fabrieken van Foxconn krijgen een loonsverhoging van 16 tot 25 procent. Foxconn is een belangrijke leverancier van Apple. Meerdere producten van het merk worden door Foxconn in elkaar gezet.

Met de loonsverhoging komt Foxconn tegemoet aan oplopende druk om beter voor medewerkers te zorgen. Een actie die onlangs begon riep Apple op de iPhone 5 een ‘ethisch verantwoord’ toestel te maken, door beter toezicht te houden op de werkomstandigheden bij toeleveranciers in China. Behalve voor Apple werkt Foxconn ook voor HP, Dell en Sony.

Anti-zelfmoordnetten bij Foxconn
Anti-zelfmoordnetten bij Foxconn

Door de salarisverhoging komt het maandloon voor een fabrieksarbeider zonder overuren uit op 400 dollar per maand, ongeveer 300 euro. Dat is nog steeds geen vetpot. De kosten voor het het levensonderhoud liggen in China gemiddeld op de helft van het Nederlandse peil. Het inkomen van een fabrieksarbeider is daardoor te vergelijken met een Nederlands inkomen van ongeveer 600 euro per maand, ongeveer de helft van het minimumloon.

De druk om salarissen te verhogen groeide door incidenten met medewerkers die zelfmoord pleegden. Om dit te voorkomen spande Foxconn zelfs netten rond fabrieken, zodat het niet meer mogelijk was om zelfmoord te plegen door uit het raam te springen. Foxconn was ook in het nieuws door gebrekkige veiligheid in fabrieken. Door een ontploffing in de iPad-fabriek raakten 20 werknemers gewond.

Bron: Publicintelligence.net, Nytimes.com


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel