Amerikanen en Britten hackten Nederlandse simkaart-fabrikant


Uit nieuwe onthullingen van Edward Snowden blijkt dat de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten het bedrijf Gemalto hebben gehackt waarvan het hoofdkantoor in Amsterdam zit. Dat bedrijf maakt de simkaarten die in al onze telefoons zitten.

Alhoewel er meer bedrijven zijn die simkaarten fabriceren is Gemalto wereldwijd de grootste. Het bedrijf laat zo'n 2 miljard simkaarten per jaar los op de wereld. Een interessante prooi dus voor diverse inlichtingendiensten. De simkaart is namelijk deels verantwoordelijk voor de beveiliging van de telefoon van de gebruiker. Door in te breken in de systemen van Gemalto en encryptiesleutels te downloaden was de NSA en Britse tegenhanger GCHQ in staat om zonder tussenkomst van een telecomprovider het telefoonverkeer te ontcijferen.

Simcard
Onveilig

Gemalto laat tegenover de bron weten zich niet te hebben gerealiseerd gehackt te zijn en zegt een onderzoek te starten. D66 en GroenLinks hebben intussen kamervragen gesteld. Ze willen opheldering en vragen het kabinet of de diensten nog steeds gebruik maken van de buitgemaakte encryptiesleutels. De onthulling is slechts één in een lange lijst waaruit blijkt dat vooral de Amerikaanse inlichtingendienst de NSA vrijwel alles wat digitaal is kan uitlezen. Tot voor kort was onduidelijk of ook Nederlandse doelen in de belangstelling stonden, daar komt met deze onthulling echter wel duidelijkheid over.

Foto: DeclanTM (cc)
Bron: The Intercept


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel