NSA onderschept dagelijks 200 miljoen sms’jes wereldwijd


Uit een nieuwe onthulling van klokkenluider Edward Snowden blijkt dat de Amerikaanse inlichtendienst NSA dagelijks wereldwijd grote hoeveelheden sms'jes onderschept en analyseert. Het project genaamd 'Dishfire' is een bron van informatie.

Mensen mogen dan wel steeds minder sms'jes versturen, toch is het een grote bron van informatie voor de afluisterdienst. Zo wordt bijvoorbeeld iemand's reisgedrag in kaart gebracht aan de hand van automatisch ontvangen sms'jes van je provider als je het buitenland bezoekt.

NSA project Dishfire
Big Brother Is Watching You

Ook uit geautomatiseerde sms'jes van banken en andere instanties wordt informatie onttrokken. Maar denk ook aan sms'jes die je krijgt als je een oproep mist. De inlichtingendienst kan dan belcontacten vastleggen. Binnen de NSA wordt dan ook gesproken van een "goudmijn".

Amerikaanse gegevens anoniem, anderen niet

De dienst zou informatie over Amerikaanse gebruikers zoveel mogelijk anonimiseren, maar die van buitenlandse gebruikers zouden gewoon intact gelaten worden. De gegevens worden voor lange tijd bewaard en zijn dus handig voor opsporingsinstanties om het gedrag van een doelwit na te gaan voordat hij in beeld kwam.

Informatie over het project werd naar buiten gebracht door de Engelse krant The Guardian en TV-zender Channel 4 News. Het is de zoveelste onthulling van de verstrekkende afluisterpraktijken van de NSA.

Bron: The Guardian


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel