NSA maakt gebruik van Angry Birds om data te verzamelen


Je staat er bij het spelen van Angry Birds wellicht niet bij stil dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA met je meekijkt. En hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, toch is het zo. Maar het gaat allemaal nog veel verder dan dit.

Het is overigens niet alleen de Angry Birds-app waar de NSA gebruik van maakt. Volgens nieuw uitgelekt materiaal van klokkenluider Edward Snowden blijkt dat meerdere apps veiligheidslekken bevatten waar veiligheidsdiensten handig gebruik van maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de communicatie tussen advertentienetwerken. Apps zoals Angry Birds wisselen data daarmee niet veilig genoeg uit waarmee informatie als geslacht en etniciteit bekend worden. Ook de communicatie met Google Maps gebeurt niet veilig waardoor locatiegegevens voor veiligheidsdiensten eenvoudig uit te lezen zijn.

NSA Nosey Smurf

Verontrustender is dat door speciaal ontwikkelde plugins de dienst mee kan luisteren door de microfoon van iemands telefoon over te nemen. Dit geldt zowel voor Android-telefoons als iPhones. Dit project zou intern bekend staan als 'Nosey Smurf'. Ook zou de dienst door middel van plugins toegang hebben tot iemands locatie met een zeer grote nauwkeurigheid. Handig voor je iemand wil bestoken met een drone. Volgens uitgelekte presentatieslides zouden deze handelingen als vanaf het derde kwartaal van 2010 worden gebruikt. Voortaan dus naast de webcam ook de microfoon maar afplakken?

Bron: The Guardian


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel