HTC’s 4 megapixel UltraPixel-techniek uitgelegd


Met de aankondiging van de HTC One hebben we er een nieuwe techniek bij in mobiele telefoonland; UltraPixel. Het klinkt verdacht veel als een marketingtruc dus alle reden om uit te zoeken wat een UltraPixel nou eigenlijk is.

Wie de specificatiepagina van de HTC One bekijkt zou wel eens kunnen schrikken. "Een vlaggenschip met maar 4 megapixel?" Het is daarom ook niet verwonderlijk dat je op HTC's eigen website geen enkele vermelding tegenkomt van het aantal megapixels. Vooral omdat de nieuwe HTC One blijft steken op 4 megapixel. Maar laat je niet misleiden door megapixels.

HTC One product detail

Grotere pixels

De camerasensor van de One is er eentje van 1/3 inch groot en van het type BSI (Back-Illuminated Sensor). Hebben camerasensors van de concurrentie pixels ter grote van 1,1 µm (micrometer), HTC's UltraPixel camera heeft pixels van 2 µm. Iedereen weet dat de kwaliteit van cameratelefoons achteruit holt zodra het donker wordt. Door het gebruiken van grotere pixels wordt meer licht opgevangen. Niet alleen zijn de pixels groter, ze zijn ook nog eens lichtgevoeliger. Dit alles resulteert in 330% meer lichtopname.

We horen je nu denken "resulteren grotere pixels niet in een korreliger beeld?". Het antwoord is nee, niet per definitie. Het is maar waarop je geschoten foto's bekijkt. Doe je dat op de One zelf, dan zijn foto's haarscherp want het scherm heeft minder pixels dan de uiteindelijke foto. Pas wanneer je foto's groter dan 15 x 20 cm gaat afdrukken zal kwaliteitsverlies te zien zijn.

HTC One camera lens

28mm f/2.0 en IOS

Een camera bestaat uit meer dan alleen een sensor, ervoor zit namelijk een lens. En die is misschien nog wel belangrijker. De lens is een 28mm f/2.0 autofocus lens. Het is trouwens dezelfde lens als de One X. Dit alles is net als bij de Lumia 920 voorzien van optische beeldstabilisatie die kleine onbedoelde schokken absorbeert. Door het toepassen van grote pixels, een bewezen lens en beeldstabilisatie moet van de HTC One een geweldige cameratelefoon maken.

Grote gok

Er is alleen één maar. De techniek moet zich nog in de praktijk bewijzen. De Lumia 920 heeft een even grote 1/3 inch grote camerasensor en daarvan weten we inmiddels dat die belachelijk goede foto's schiet. Vooral omdat HTC groots inzet op de camera-eigenschappen van de One en het een onbewezen techniek is lijkt het een grote gok. Er staat veel op het spel want HTC probeert uit alle macht marktaandeel terug te winnen. We hopen maar dat ze hiermee niet op het verkeerde paard gewed hebben.


Prijsvergelijker HTC One

Toon alle aanbiedingen van de HTC One


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel