De camera op de Samsung Galaxy S5 van dichtbij bekeken


Gisteren werd de Galaxy S5 aangekondigd en op papier lijkt dat een lichte update van de S4. Zo kreeg de cameramodule een update van 13 naar 16 megapixel. Maar er is meer aan de hand dat het vermelden waard is.

Wat meer pixels is natuurlijk altijd leuk maar het gaat er vooral om hoe daarmee om gegaan wordt. Bovendien zijn er genoeg andere telefoons verkrijgbaar die over meer megapixels beschikken dan de 16 op de Galaxy S5. Denk dan bijvoorbeeld aan de tevens gisteren aangekondigde Sony Xperia Z2 met 20,7 megapixel en natuurlijk de Lumia 1020 met 41 megapixel.

Samsung Galaxy S5 powerfull camera

De camera op de S5 is anders en daarmee uniek in vergelijking met de concurrentie. En dat alles heeft te maken met de autofocus. Dat is de techniek om scherp te stellen op het onderwerp. Het is belangrijk dat een camera snel scherp stelt want anders is het moment vervlogen. De autofocus van de camera op de Galaxy S5 schiet in 0,3 seconden scherp. Dat is bijzonder snel en komt doordat Samsung als eerste gebruik maakt van phase detection.

Phase detection

Het is de eerste keer dat een bedrijf phase detection (fasedetectie) toepast op een mobiele telefoon. We zien de techniek al wel langer terug bij DSLR en systeemcamera's. Voorheen maakten telefoons gebruik van contrast detection (contrastdetectie) om scherp te stellen. Hierbij wordt het verschil gemeten in contrast tussen verschillende punten van het beeld. Nadeel hiervan is dat er verschillende metingen nodig zijn om maximaal contrast te bereiken en het beeld scherp is. Er moet gescand worden en dat kost tijd.

Samsung Galaxy S5 pdaf

Phase detection is een stuk geavanceerder. Hierbij wordt het binnenkomende licht afgebogen naar verschillende sensoren en via een formule kan direct berekend worden hoe er gefocust moet worden. Het voordeel is dat het veel sneller is en dat zie je terug. Niet alleen kun je hierdoor sneller foto's schieten, maar ook video's zijn vaker scherp omdat de autofocus veel beter met bewegende objecten overweg kan.

4K, Advanced HDR en Selective Focus

Een ander kunstje van de videocamera op de Samsung Galaxy S5 is dat hij overweg kan met 4K. Dat zijn 4.640 × 3.480 pixels en waarschijnlijk veel meer dan je computerscherm of TV kan afspelen. Het is hiermee voorlopig alleen bruikbaar als je thuis een 4K-TV hebt staan. Nuttiger is dan dat de Rich Tone HDR-functie (High Dynamic Range) ook werkt tijdens het schieten van video. Dit moet natuurlijker kleuren en een groter contrast opleveren.

Samsung Galaxy S5 HDR function

Het later inzoomen op een nieuw onderwerp is ook mogelijk dankzij de Selective Focus-optie waarmee je scherptediepte (Depth Of Field) kunt creëeren. Nokia kondigde onlangs een soortgelijke toepassing aan voor haar Lumia-telefoons; de Refocus Lens Camera app.

De Samsung Galaxy S5 ligt vanaf 11 april in de winkels. De adviesprijs bedraagt 699 euro maar we hebben hem nu al gezien voor veel minder. Prijzen in combinatie met een abonnement beginnen vanaf 50 euro per maand. Wie hem echter nu al een pre-order plaatst krijgt van Samsung een gratis S View Cover ter waarde van € 49,99 cadeau.


Prijsvergelijker Samsung Galaxy S5

Toon alle aanbiedingen van de Samsung Galaxy S5


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel