Apple iPhone 10 jaar oud; stalen jubileum


Vandaag precies 10 jaar geleden kondigde Steve Jobs de allereerste iPhone aan. Het apparaat zelf was eigenlijk niet eens zo spectaculair, het was vooral de bediening en de manier waarop content voortaan geconsumeerd zou worden.

We weten nog goed toen we voor het eerst de allereerste iPhone in handen kregen; gaat alle ophef nou hierom? Misschien begrepen we nog niet goed de gevolgen maar feit is wel dat de eerste iPhone niet erg spectaculair was. Zo was hij niet bepaald snel, maar belangrijker nog; hij kon nog niet zoveel. Daar zou Apple nog diverse generaties voor nodig hebben maar waarom de iPhone zoveel impact heeft gemaakt is vooral de manier hoe je hem bedient en hoe je er content mee consumeert. In plaats van een afgeknepen of aangepaste versie van het web kreeg je de volwaardige originele versie. Datzelfde gold voor video dankzij het toen relatief grote beeldscherm.


Bekijk de onthulling van de eerste iPhone nog eens terug

Dat zorgde meteen voor kopzorgen bij netwerkproviders. Hun netwerken konden vooral in de begintijden de extra hoeveelheid mobiele data niet aan. Zo zorgde de iPhone niet alleen voor een revolutie in het telefoonlandschap, het effect is misschien nog wel groter bij datanetwerken. Bedenk dat in die tijd KPN bijna kopje onder ging omdat het geen idee had hoe het de nieuw verworven en te duur betaalde data-frequenties ging terugverdienen. We hebben het over het i-mode tijdperk en aparte WAP-sites. Het was Apple die maling had aan de toekomstige problemen die netwerkproviders zouden ervaren en een revolutie zou ontketenen. Een strijd die Nokia of BlackBerry nooit met de operators aan zou gaan om maar de lieve vrede te bewaren. Apple kwam net kijken, sloot exclusieve deals en hoopte op een bescheiden marktaandeel van slechts 1%. Iets wat in die tijd erg veel leek, zo dachten ook concurrenten zoals Microsoft, Nokia en BlackBerry.

Bijna niemand nam Apple serieus

Die 1% werd makkelijk gehaald, al ging het pas vanaf de iPhone 3GS hard. De concurrentie kon de voorsprong die Apple had op het gebied van haar innovatieve gebruikersinterface niet snel genoeg goedmaken. Nokia's Symbian besturingssysteem was het eerste slachtoffer, Microsoft's Windows Mobile volgde snel en BlackBerry zou blijven vasthouden aan een volwaardig toetsenbord waarmee het tot een rol in de marge gedoemd zou zijn. Alle drie verdeelden ooit het overgrote deel van de taart. Alleen Google kon concurreren met het aangekochte Android-besturingssysteem. De eerste versie daarvan die we op het MWC van begin 2008 spotte lijkt trouwens niets meer op het Android van nu. En terwijl veel fabrikanten met Android aan de slag kunnen lijkt alleen een handjevol waaronder Samsung in staat geld ermee te verdienen. Het overgrote deel van de winst op smartphones gaat naar Apple.

10 jarig stalen jubileum

Terugkijkend naar de eerste iPhone en de huidige iPhone en de verschillen kunnen niet groter zijn. Qua uiterlijk valt dat misschien nog wel mee, zo zijn beide grotendeels van metaal. Ook al een unicum destijds. Apple heeft de kunst van metaalbewerking geheel eigen gemaakt en inmiddels willen we geen telefoons van plastic meer omdat ze te goedkoop aanvoelen. Iets wat ook de Chinese namaak zich ook eigen heeft gemaakt; zij weten nu ook goedkope metalen telefoons uit te brengen. Bedank Apple dus maar voor die metalen telefoon die je vandaag de dag hebt. En dat allemaal door een presentatie die op de dag 10 jaar geleden plaatsvond, een echt jubileum. Een stalen jubileum.


Prijsvergelijker Apple iPhone 7
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
bol.com Partner
32 GB Silver
€ 286,00 € 286,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 7


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel