MWC 2008: Exclusieve Android preview


NieuweMobiel.NL kreeg op het Mobile World Congress uitgebreid de mogelijkheid om het nieuwe besturingssysteem van Google, genaamd Android, te testen. Tijd voor onze bevindingen.

Het gerucht ging al dat een prototype met daarop het Android OS aanwezig zou zijn in Barcelona, het was alleen even zoeken waar. Wij vonden hem en kregen exclusief de mogelijkheid het prototype uitgebreid te testen.

MWC 2008: Exclusieve Android preview
Prototype met daarop Android

Ons prototype beschikte onder andere over de knoppen; home, go-back, options en favorites.

Simpel
Op het eerste gezicht lijkt het Android OS erg uitgekleed en over weinig functionaliteit te beschikken. Echter schijn bedriegt. Het besturingssysteem is zeer uitgebreid, maar door het gebruik van een doordachte menustructuur ontstaat een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk besturingssysteem. Dit alles omgeven door een zeer gelikt uiterlijk!

Startscherm
Deze ervaring begint al bij het startscherm. Deze is voor het gevoel erg leeg, en daardoor gelijk erg overzichtelijk. Het menu is onderaan het scherm weergegeven door middel van enkele iconen, die elk een applicatie voorstellen. Wij troffen op ons prototype de volgende aan; applicaties, contacten, berichten, internet, Gmail, maps en agenda. Alle basisinformatie over het toestel, zoals batterijstatus, bevindt zich overzichtelijk bovenaan het scherm.

We namen enkele foto's van diverse basis applicaties. Hieronder een impressie daarvan.

MWC 2008: Exclusieve Android preview
Android's startscherm
MWC 2008: Exclusieve Android preview
Contacten
MWC 2008: Exclusieve Android preview
Contactpersoon
MWC 2008: Exclusieve Android preview
Berichten worden als conversatie weergegeven
MWC 2008: Exclusieve Android preview
Agenda
MWC 2008: Exclusieve Android preview
Optiemenu's zijn doorzichtig

Nog niet af
Dat Google nog wat werk te wachten staat bewijst de volgende foto. We kregen prompt een foutmelding voor onze kiezen tijdens het openen van een afbeelding. Om de pijn te verzachten, het toestel deed er nog geen fractie van een tel over om te herstarten. Dan doet een foutmelding als deze er bijna niet meer toe.

MWC 2008: Exclusieve Android preview
Oeps!

Conclusie
Wij namen met een vreemd gevoel afscheid van dit Android prototype. Zonder sentimenteel te doen, kregen we besef van het feit dat we hier een stukje toekomst in handen hebben gehad. Wij waren zeer onder de indruk van de snelle respons en het gelikte uiterlijk van Android. Het systeem lijkt erg eenvoudig, haast TE eenvoudig. Maar het is doordacht opgezet om de gebruiker niet te overladen met mogelijkheden.

Android zal het ondanks alles nog moeilijk krijgen in de werkelijkheid. Van alleen z'n geliktheid kan Android het niet hebben, met Apple die met Mac OS ook meedoet om een stuk van de taart te bemachtigen. Die concurrent had Google ook niet voor ogen toen het Android lanceerde. Vooral Microsoft's Windows Mobile moet worden gezien als concurrent. Maar daarvoor zijn reeds vele toepassingen voor verkrijgbaar, applicaties die nog niet onder Android werken. De weg is dus nog lang voor Android. In de tussentijd zullen wij hem blijven volgen!


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel