Sony Xperia Z3+ review


Sony Xperia Z3+ review

Niet als Xperia Z4 maar als de Z3+ kwam kort geleden het nieuwste topmodel van Sony op de Europese markt.

De Sony Xperia Z3+ werd eerder al in Japan uitgebracht als de Xperia Z4. Maar zelfs bij Sony zelf zagen ze in dat de verschillen met zijn voorganger wel heel erg minimaal waren en daarom heet hij hier dus anders. Dat wil niet zeggen dat er geen verschillen zijn, we zullen ze voor je opsporen.

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van zijn voorganger zijn een krachtigere processor, verbeterde selfiecamera en het verdwijnen van het klepje voor de USB-poort. Tevens is hij iets slanker maar dat is wel ten koste gegaan van de batterijcapaciteit. Of dit alles genoeg is om de Z3+ te kwalificeren als echte upgrade van de Z3 zal moeten blijken. Nu heeft Sony inmiddels al de Xperia Z5 aangekondigd die daarmee concurrenten als de Galaxy S6 en iPhone 6s beter kan beconcurreren. Blijft de vraag over of er bestaansrecht is voor deze tussenpaus?

Plus- en minpunten Sony Xperia Z3+

  • Beeldscherm
  • Opgefriste interface
  • Uithoudingsvermogen
  • Overdaad aanwezige apps

Wat zit er bij het toestel?

Ondanks dat ons testmodel gewoon werd geleverd in een mooi plat, vierkant doosje met illustraties was het enige dat daar verder in zat een zwarte microUSB-kabel. Er was in het doosje wel ruimte voor meer accessoires, zoals een headset en oplaadstekker, maar in ons geval waren ze nergens te bekennen. Dat wil niet zeggen dat die niet in de daadwerkelijke verkoopdoos zitten.

Uiterlijk

Zoals uit de naamgeving mag blijken zijn de uiterlijke wijzigingen bij de Z3+ minimaal. Grootste vooruitgang is het verdwijnen van het klepje voor de microUSB-ingang en de verplaatsing ervan naar de onderkant van het toestel. Er zit links nog steeds een klepje op het toestel maar daarachter moeten de SIM- en microSD-kaart geplaatst worden. Hiervoor heeft Sony een soort slede bedacht waarin beide kaarten zitten. Het nodige gepriegel is het gevolg.

Ook de voorkant van het toestel is nog iets verder strakgetrokken. De sleuven voor de luidsprekers boven en onder het scherm zijn nu helemaal tegen de buitenrand geplaatst. Aan weerszijden van het Sony-logo zitten op ons witte testmodel twee zwarte oogjes voor de camera en sensoren. In de linker bovenhoek is ook nog net een LED-notificatielampje zichtbaar.

Aan de rechterkant zitten nu alleen de powerknop, volumetoetsen en een speciale cameraknop. Bovenop het toestel vinden we nog de headsetaansluiting. Dit alles is geplaatst in de metalen rand die rondom het toestel zit. Echter, deze wordt op de hoeken onderbroken door lelijke stukjes plastic. De achterkant van het toestel wordt geheel bedekt door een krasvaste glasplaat en is spiegelglad. De Z3+ is goed hanteerbaar en door de iets gebolde zijkanten ligt hij prettig in de hand. Wel kan hij voor sommigen aan de lange kant zijn. Doordat het toestel nog een fractie dunner is dan zijn voorganger kan het soms wel een beetje lastig zijn om hem van een tafel op te pakken.

Vlak na het uitkomen van de Z3+ doken er verhalen op over oververhitting van het toestel. Dit werd veroorzaakt door de Snapdragon 810-processor en kon er zelfs toe leiden dat apps zoals de camera werden afgesloten. Tijdens onze testperiode was het toestel al van een software update voorzien die dit zou moeten voorkomen maar nog steeds werd hij soms oncomfortabel warm aan de achterkant.

Sony Xperia Z3+ sim tray

Uithoudingsvermogen

Ondanks de + achter zijn naam heeft de Z3+ een iets kleinere batterij dan zijn voorganger. Dat dempt wel een beetje onze verwachtingen voor het uithoudingsvermogen. Niet ten onrechte zou al snel blijken. Met een scherm-aan tijd van vier uur of meer lukt het niet om een dag van 24 uur vol te maken op één acculading. Daarbij gebruiken wij het toestel dan nog niet eens als MP3-speler. Ons gebruik bestaat voornamelijk uit nieuws en social media bijhouden, twee email-accounts synchroniseren en af en toe de camera openen.

Sony voorziet haar toestellen van de nodige opties voor het energiebeheer. WiFi inschakelen op basis van locatie is niet meer beschikbaar maar achtergrondgegevens kunnen nog wel op vastgestelde tijdstippen worden verzonden. Verder is er de batterijbesparingsmodus die wij gebruikten om de levensduur van de laatste 5% batterijlading nog iets te rekken. Je kunt ook een ander percentage instellen en zelf aanvinken welke functies moeten worden uitgeschakeld. Dan zijn er nog de STAMINA-modus en Ultra STAMINA-modus. In de eerste worden WiFi en mobiele data uitgeschakeld zodra het beeldscherm uitgeschakeld is. Om een app als WhatsApp actief te houden kan deze worden toegevoegd aan een uitzonderingslijst. In de Ultra STAMINA-modus wordt de functionaliteit van het toestel sterk beperkt en blijven alleen enkele basisfuncties beschikbaar. De energievraag gaat zodoende wel flink naar beneden.

Belkwaliteit

De interface van de telefoontoepassing is gewijzigd en losgemaakt van het telefoonboek. Daardoor is het een hele eenvoudige app geworden. Bij het openen zijn alleen topcontacten en recente gesprekken te zien. Met de groene knop open je het numerieke toetsenbord en kan via smartdial de gewenste contactpersoon gevonden worden. De contactenlijst kan geopend worden door rechts bovenin op het icoontje van een hoofd met vergrootglas te drukken. Pas dan kun je ook je favorieten benaderen.

Er zijn een aantal aanvullende instellingen voor oproepen. Zo is er het Xperia-antwoordapparaat dat berichten van bellers opneemt op je toestel in plaats van bij de provider. Verder zijn er opties als compatibiliteit voor gehoorapparaten, spraak van andere beller vertragen en een equalizer die van normaal op helder gezet kan worden. Echt behoefte aan dat laatste hadden wij niet want over het algemeen hadden we niks te klagen over de geluidskwaliteit.

Beeldscherm

Net als de Z3 beschikt de Z3+ over een beeldscherm dat diagonaal 5,2 inch groot is en 1920 x 1080 pixels heeft. Dit is een prettig scherm dat wat betreft helderheid, kleur, details en kijkhoeken goed scoort. Behalve de standaard instellingsmogelijkheden als helderheid en slaapstand kan ook de witbalans aangepast worden. Verder is er nog smart-tegenlicht, waarbij het scherm aanblijft als je het toestel vasthoudt en naar het scherm kijkt. Daar bovenop heb je voor beeldverbetering ook nog de beschikking over de X-Reality for Mobile en superlevendige modus. Het precieze verschil tussen die twee is ons niet helemaal duidelijk.

Het is mogelijk om het toestel te activeren door twee keer op het scherm te tikken. Deze optie moet je wel eerst aanzetten in de instellingen. Echter, wij kregen sterk te indruk dat deze functie iets te gevoelig is waardoor het scherm vaak per ongeluk wordt aangezet. De bewegingssensor die het beeld moet laten draaien is dan weer niet gevoelig genoeg. We vermoeden dat dit ligt aan de smart-schermrotatiefunctie. Deze bepaalt automatisch wanneer het scherm moet draaien op basis van de wijze waarop je het toestel vasthoudt. Deze optie kan ook uitgezet worden.

Menu

Met de komst van Android 5.0 heeft Sony ook de schil die ze over Android heen legt van een kleine metamorfose voorzien. Dat was hard nodig, wat ons betreft. Het gaat hierbij niet zozeer om de meest in het oog springende onderdelen als de startschermen en het menu want die zijn onveranderd gebleven. De wijzigingen zitten iets dieper in de interface, zoals het instellingenmenu en de standaard-apps van Sony die veel designelementen hebben gekregen van Android Lollipop.

Bij standaard-Android zit helemaal links naast de startschermen het scherm voor Google Now terwijl de fabrikanten HTC en LG hier een eigen toepassing hebben ingepast. Op de Z3+ is van dit alles geen sprake. Het is het niet mogelijk om vanuit de startschermen naar Google Now te bladeren. Dit kan alleen geopend worden door vanuit de thuistoets omhoog te slepen.

Door het naar beneden slepen van de statusbalk verschijnt het notificatiescherm. Dit komt grotendeels overeen met het standaard notificatiescherm van Android. Hier verschijnen kleine balkjes met previews van berichten die van hieruit geopend kunnen worden of uit beeld geveegd. Door het notificatiescherm verder naar beneden te slepen verschijnt een vak met snelle instellingen. Ook dit kennen we al van standaard-Android maar in tegenstelling tot de kale Android-versie kan op de Z3+ de samenstelling hiervan wel worden aangepast.

Telefoonboek

Net als de telefoontoepassing is ook het telefoonboek strakgetrokken. Er zijn tabbladen voor contacten, favorieten en groepen. De lijst wordt gevuld met je Google-contacten zodra je dit account hebt ingevoerd in het toestel. Daarnaast kunnen contacten van een SIM-kaart, Facebook of andere accounts worden binnengehaald. Om de lijst die dit oplevert overzichtelijk te houden kunnen sorteer- en filteropties worden ingesteld.

Veruit de handigste hiervan is de optie om alleen contacten met een telefoonnummer weer te geven. Daarnaast is er de mogelijkheid om koppelingskandidaten te zoeken. Hiermee kunnen gegevens van dezelfde personen uit verschillende accounts gecombineerd worden zodat je een telefoonnummer met een e-mailadres kan koppelen en contacten niet dubbel in de lijst staan.

Messaging

Ook de messaging-apps zijn door Sony van een moderner uiterlijk voorzien. De berichtentoepassing is elementair van vormgeving maar nog steeds functioneel. Zo kunnen er foto's, contactgegevens, locatie, video, geluid, een schets en een gebeurtenis aan een bericht worden toegevoegd. Overigens kan ook Hangouts als standaardtoepassing voor SMS worden geselecteerd. Qua functionaliteit ontlopen de e-mailtoepassing van Sony en Gmail elkaar weinig. Ze kunnen beide over weg met accounts van verschillende providers en kunnen berichten in een gecombineerde inbox tonen.

Het toetsenbord van Sony ziet er netjes uit maar je moet eerst in de instellingen duiken om basale functies als cijfers en leestekens snel bereikbaar te maken. Gelukkig is er een vrij behulpzame wizard voorhanden om je hier eenvoudig doorheen te loodsen. Er kunnen maximaal drie schrijftalen geselecteerd worden. Met slimme taaldetectie zou het toestel dan zelf de juiste taal moeten selecteren, maar erg goed werkt dit niet. Handiger is het dus om deze functie uit te schakelen en met een knop op het toetsenbord handmatig te schakelen tussen talen. Het toestel heeft sowieso veel moeite om de juiste woorden te kiezen tijdens het typen en dit wordt nog erger bij het tekst invoeren door te slepen over het toetsenbord. Zelfs wanneer je erg precies probeert te werken gaat het nog vaak fout.

Connectivity

Natuurlijk beschikt de Z3+ over de gebruikelijke verbindingsopties voor WiFi, Bluetooth en NFC maar er is meer. In de instellingen staat een aparte sectie voor Xperia-connectiviteit. Hier kunnen instellingen voor one-touch setup, Throw, schermreproductie, scherm casten, mediaserver, Windows-tethering, DualShock-controllers, MirrorLink en USB-verbinding ingesteld of aangepast worden. Dit zijn allemaal technieken om je telefoon te koppelen aan andere apparaten en vervolgens media te kunnen afspelen en/of andere apparaten te bedienen.

Met Smart Connect kunnen acties ingesteld die moeten worden uitgevoerd wanneer je het toestel verbindt met een accessoire of een ander apparaat. Je kunt kiezen uit enkelvoudige of meervoudige acties.

Voor browsen op internet is de Z3+ uitgerust met één browser en dat is Google Chrome. Wat ons betreft een goede keuze. De interface is overzichtelijk en prettig in het gebruik. Sites worden soepel en stabiel geladen.

Camera

Achterop de Z3+ prijkt een 20,7 megapixel camera die we al vaker voorbij hebben zien komen op toestellen van Sony. Wil je een geheel nieuwe camerasensor dan zul je bij de Z5 moeten zijn. Aan de voorkant zit trouwens wel een verbeterde selfiecamera. Die is 5 megapixel groot en heeft een 25mm groothoeklens.

Met de fysieke knop kan de camera eenvoudig en vrij snel opgestart worden. De camera opent altijd in de superieur automatisch-modus. Hierbij bepaalt het toestel de juiste instellingen voor het beste beeld. Echter, in dat geval zijn foto's niet groter dan 8 megapixel. De instellingsmogelijkheden blijven beperkt tot beeldverhouding van 16:9 naar 4:3 veranderen en inschakelen van zelfontspanner, lachsluiter, voorbeeld, fotoburst en gezichtsherkenning.

Voor meer instellingsopties kun je gebruik maken van de handmatige modus maar het aantal beschikbare instellingen is niet heel uitgebreid. Ook in de handmatige modus heb je alleen bij resoluties van 8MP of lager de mogelijkheid om scènes te kiezen en de HDR-modus te gebruiken.

Andere standaard beschikbare modi zijn stijlportret, AR-masker, gezicht in afbeelding, sound photo, AR-entertainment, multicamera, 4K-video, timeshift-video, AR-effect, creatief effect, veegpanorama, Vine. Vooral bij de Augmented Reality en video opnemen in 4K heeft het toestel de neiging om warm te worden. Als het allemaal te gortig wordt sluit de camera zelfs automatisch af.

Doordat Sony al geruime tijd van dezelfde 20,7 megapixel camerasensor gebruik maakt kan de Z3+ het maar lastig opnemen tegen bijvoorbeeld topmodellen van Samsung en LG. Kleuren en witbalans zien er nog altijd goed uit maar detailweergave en focus zijn erg wisselvallig. Dit is door de beperkte instellingsopties niet goed op te vangen en daardoor wordt de sensor niet optimaal benut. Slecht is de camera niet maar wil je een betere cameraervaring dan zul je moeten kijken naar de Xperia Z5.

Aanwezige programma's

We hebben het al vaker gezegd maar wat ons betreft kunnen fabrikanten het bij het inrichten van hun toestellen beter houden bij een beperkt aantal mooi verzorgde apps die echt wat toevoegen aan de gebruikerservaring. Sony heeft dat helaas nog niet begrepen en propt de Z3+ zo vol mogelijk. Het toestel is namelijk voorzien van de apps Garmin Navigation, agenda, alarm en klok, album, AVG Protection, back-up en herstel, diagnostische gegevens, downloads, Facebook, file commander, fm-radio, foto's, gesproken zoekopdracht, Google, Google Drive, Google+, Hangouts, Keep, Kobo Books, landelijke waarschuwingen, Lifelog, Live Screen streaming, Maps, movie creator, muziek, nieuws en weer, nieuws van Socialife, OfficeSuite, Play boeken/films/games/kiosk/muziek, PlayStation, Privilege Plus, PSN, rekenmachine, schets, Smart Connect, Spotify, support, TrackID, TV SideView, video, Vine, What's New, Xperia Lounge en YouTube.

Hier zitten wel degelijk goede apps tussen maar niet iedereen zal behoefte hebben aan Vine, Kobo Books, schets of Lifelog. Gelukkig kunnen deze en een aantal anderen eenvoudig verwijderd worden. Dat geldt helaas niet voor support, What's New, Xperia Lounge.

Lifelog is zoals de naam al doet vermoeden een logboekapplicatie. Behalve je stappen tellen en het 'meten' van je verbrande calorieën houdt het ook je activiteiten als gamen, browsen, foto's maken en interactie met contacten bij. What's New is een aparte appwinkel die vooral gericht lijkt te zijn op games. Een echt toegevoegde waarde hebben we hierin niet kunnen ontdekken.

Conclusie

Een iets dunnere behuizing, Snapdragon 810-processor en geen klepje meer voor de USB-aansluiting. Dat waren de belangrijkste vernieuwingen op de Sony Z3+ ten opzichte van de Z3. Na het toestel enige tijd gebruikt te hebben, kunnen wij nauwelijks een reden bedenken om hem te kopen. Terwijl Sony bij de interface steeds minder ver ingrijpt, doen ze precies het tegenovergestelde bij het aantal meegeleverde apps. Het menu staat tjokvol met voor veel mensen overbodige applicaties. Gelukkig kun je een flink deel hiervan gewoon verwijderen.

De door Sony beloofde accuduur van twee dagen wordt bij lange na niet gehaald wanneer je de Z3+ normaal gebruikt. Zelfs een volle dag was bij ons regelmatig te hoog gegrepen.Op het terrein van de camera heeft Sony de afgelopen tijd te weinig vernieuwd. Daardoor scoren concurrenten als de Samsung Galaxy S6 en de LG G4 nu beter. Sony is er niet in geslaagd om de Z3+ over de hele breedte te vernieuwen en in dat geval maakt het toestel wat ons betreft die + niet waard. Zeker als we daarbij ook het relatief dure prijskaartje in ogenschouw nemen.


Vermelde toestellen