Huawei Ascend P7 review
Een herkenbare telefoon met uniek 'selling point'
Na twee minder succesvolle episodes met toestellen van Huawei hebben we nu het topmodel van de Chinese fabrikant in handen; de Ascend P7.
Huawei heeft naam proberen te maken met voordelig geprijsde midrange toestellen. Na twee tegenvallende ervaringen met dergelijke modellen is het nu hopelijk tijd voor een gevalletje 'drie keer is scheepsrecht'.
Op papier ziet het er veelbelovend uit voor de P7. Met een 13 megapixel camera, 5 inch Full HD-scherm en microSD-sleuf moet hij zijn mannetje kunnen staan. Dit in combinatie met zijn prijskaartje zou de de P7 tot een geduchte concurrent moeten maken voor een Samsung Galaxy S5 of HTC One M8 maar misschien moeten we toch een treetje lager kijken naar de LG G2 of Samsung Galaxy S4.
Plus- en minpunten Huawei Ascend P7
- Uiterlijk
- Beeldscherm
- (Selfie)camera
- Iets achterblijvende belkwaliteit
- Uithoudingsvermogen
Wat zit er bij het toestel?
De witte verpakking is voorzien van gouden opdruk zodat duidelijk is dat deze een Ascend P7 bevat. Onder het toestel zitten twee aparte doosje in de verpakking. Afgaande op de logo's is er eentje voor de documentatie maar afgezien van twee stickers met NFC-tags is dit doosje leeg. Het andere doosje bevat een headset en microUSB-kabel met verloopstekker. Allemaal in het wit gehuld en voorzien van Huawei logo's.
Uiterlijk
Met zijn slanke afmetingen en bescheiden gewicht is de P7 een elegante verschijning, ondanks het forse scherm. Door de ronde powerknop aan de rechterkant en metalen rand rondom lijkt de P7 een soort crossover tussen een Sony Xperia en de iPhone 4s. Misschien niet een bijster origineel design maar wat ons betreft wel behoorlijk geslaagd. Onder het scherm zitten geen fysieke knoppen omdat ook Huawei is overgegaan op het gebruik van de virtuele toetsen op het beeldscherm.
De metalen rand wordt aan de onderkant van het toestel onderbroken. Deze zijde is van plastic en heeft een bolling. Hier vinden we de USB-aansluiting. Aan de rechterkant zit behalve de powerknop ook de volumetoetsen en twee sleuven voor de microSIM-kaart en microSD-kaart. De bovenkant is voor de headsetaansluiting en de linkerkant is helemaal kaal.
De achterkant wordt opgesierd door een zilveren Huawei-logo en een zilveren ring rond de camera. Bij nadere inspectie blijkt onder de glazen achterkant een soort gespikkeld motief gelaserd. Door de glazen plaat aan voor- en achterzijde biedt de P7 weinig grip en heeft hij de neiging om nogal eens ergens vanaf te glijden.
Uithoudingsvermogen
De toestellen van Huawei beschikken over een zeer uitgebreide sectie voor energiebesparing in het instellingenmenu. Daarin zitten bijvoorbeeld drie standen voor het voedingsplan. Deze passen het CPU en netwerkgebruik aan zodat de batterij iets langer of korter meegaat. In de Ultra-stand gaat de batterij aanzienlijk langer mee maar zijn alleen nog een paar basis bel- en berichtfuncties beschikbaar.
De schatting van de resterende tijd lijken wat optimistisch te worden berekend. Verder is er batterijbewaking waarmee te optimaliseren problemen opgespoord kunnen worden. Een handige functie al vinden wij de term ‘problemen' wel wat zwaar want sommige functies horen gewoon bij de normale werking van de telefoon. Met enige regelmaat geeft de P7 meldingen van apps die veel accuvermogen gebruiken en de vraag of deze gesloten moeten worden. Een ongebruikelijke melding voor ervaren Androidgebruikers en een vreemde vraag voor nieuwe gebruikers.
Met de nodige moeite lukt het de P7 om 24 uur vol te maken op één acculading. Opvallend daarbij is dat de accu ook 's nachts, wanneer het toestel in ruste is, gestaag terugloopt. Ondanks alle monitorfuncties voor de batterij is daarvoor geen duidelijke schuldige aan te wijzen. Natuurlijk is de P7 niet de enige telefoon met een dergelijk matig uithoudingsvermogen maar teleurstellend blijft het wel.
Belkwaliteit
Na de tegenvallende prestaties van de eerder door ons geteste Huawei-modellen hadden we niet al te hoge verwachtingen voor de P7. Van onze gesprekspartners kregen wij dit keer echter geen klachten. Echter, je moet je oor wel lijnrecht op de speaker plaatsen wat soms wat lastig op de tast te herkennen is. Zelfs met het volume op maximaal. Het geluid is behalve zacht bij tijd en wijlen ook enigszins krakerig en schel.
De telefoontoepassing is samengevoegd met het telefoonboek. Bovenin staan drie tabbladen en één daarvan is voor de kiezer. Met behulp van smartdial kan hier snel de gewenste contactpersoon gevonden worden. Verder is de toepassing overzichtelijk en functioneel.
Beeldscherm
Het 5 inch grote beeldscherm van de Ascend P7 heeft een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels. Daarmee kom je op een pixeldichtheid van 445 PPI en dat levert een prettige kijkervaring op. Contrast en detail worden goed weergegeven. Kleuren zien er mooi en levendig uit.
In het menu kan de kleurtemperatuur worden aangepast, zodat witte vlakken iets minder blauw of geel uitziet. Bovendien lijkt Huawei er eindelijk in geslaagd om de automatische schermhelderheid goed te laten functioneren.
Menu
De P7 draait op Android 4.4 met daaroverheen versie 2.3 van de Emotion-interface. Dit is Huawei's poging om de het uiterlijk van Android aan te passen. Zo is er geen applicatiemenu. In plaats daarvan zijn alle apps geplaatst op één van de startschermen. Net zoals bij de iPhone. Voor het overzicht is dit niet echt handig want een hoop apps staan standaard al in een min of meer willekeurig mapje.
Om de icoontjes allemaal even groot en dezelfde vorm te laten zijn wordt het formaat van de pictogrammen van gedownloade apps aangepast of worden ze op een schildje geplaatst. Dit komt de eenheid van de interface misschien ten goede en Huawei heeft deze techniek bijna geperfectioneerd maar in sommige gevallen is het resultaat nog steeds ronduit lelijk.
Op het vergrendelscherm kunnen een aantal snelkoppelingen tevoorschijn getoverd worden door vanonder het scherm naar boven te vegen. Deze snelkoppelingen zijn voor de agenda, calculator, zaklamp en spiegel. Daarnaast kan hier ook de diavoorstelling van afbeeldingen op het vergrendelscherm bediend worden. Zet je deze diavoorstelling uit dan is de weersverwachting zichtbaar op die plek.
Ook het notificatiescherm heeft een iets ander voorkomen gekregen van Huawei. Bovenin staat nog steeds de tijd en datum met een snelkoppeling naar het instellingenmenu. Daaronder zit een regel met vijf snelkoppelingen naar specifieke instellingen. Deze regel kan uitgeklapt worden door naar beneden te vegen waarna nog acht instellingen tevoorschijn komen en de schermhelderheid kan worden aangepast. Dit naar beneden slepen is niet erg handig gekozen want dezelfde beweging moet gebruikt worden om notificaties uit te klappen. Dit werkt niet lekker samen. Over het algemeen werkt de P7 vlot maar bij het naar beneden slepen van de statusbalk of het wisselen van startscherm is met enige regelmaal toch wat vertraging merkbaar.
Mocht je het standaardthema te kinderachtig vinden, dan zijn er nog diverse andere thema's beschikbaar. Bovendien kunnen hiervan de losse onderdelen onderling worden uitgewisseld. Daarnaast is er nog een vereenvoudigde weergave van het startscherm die wel wat weg heeft van Windows Phone met zijn tegels.
Telefoonboek
Zoals gezegd is de contactenlijst ondergebracht in de telefoontoepassing. Verder komt de functionaliteit ook overeen met wat we gewend zijn van Android. Dat betekent dat behalve van de SIM-kaart of het telefoongeheugen natuurlijk ook contacten van Gmail kunnen worden vertoond.
Daarnaast kan de contactenlijst bijvoorbeeld gesynchroniseerd worden met Facebook of een ander e-mailaccount. Om het overzicht te bewaren kan worden aangepast welk type contacten moet worden weergegeven. Bij het scrollen door de lijst licht telkens de beginletter van een nieuwe groep contacten op.
Messaging
Hoewel SMS'en steeds minder belangrijk wordt en Android-telefoons hiervoor van de Google Hangouts-app gebruik kunnen maken, heeft Huawei ervoor gekozen om zijn eigen berichten-app van een aantal extra's te voorzien. Zo kun je een widget aan het startscherm toevoegen voor een overzicht van je verstuurde berichten. Voor nieuw binnengekomen berichten kan een popup worden vertoond.
De mail-app lijkt zowel qua uiterlijk als qua functionaliteit steeds meer op de standaardtoepassing van Android. En dat is een vooruitgang. Exchange-accounts, Gmail, Hotmail en overige kunnen worden toegevoegd. Bij overige komt het erop neer dat je alle gegevens handmatig moet invoeren. Op het toestel gelezen en/of verwijderde mails worden nu ook eindelijk gesynchroniseerd met het postvak van je webmail. Ook berichten in zelf aangemaakte online mappen worden binnengehaald op het toestel.
Voor tekstinvoer is de P7 voorzien van het Swype-toetsenbord. Wat ons betreft één van de fijnste alternatieve toetsenborden. Hiermee kan naast gewoon typen ook tekst ingevoerd worden door over het scherm te vegen. Als extra optie is het eveneens van sleepinvoer voorziene standaard Android-toetsenbord ook nog aanwezig.
Connectivity
Behalve goed functionerende WiFi-capaciteit beschikt de P7 ook over Bluetooth 4.0, NFC en kan het voor mobiel internet van het 4G-netwerk gebruik maken. We hebben geen last gehad van wegvallende verbindingen.
Behalve over Google's Chrome beschikt de P7 standaard ook nog over een andere internetbrowser. Qua functionaliteit en interface ontlopen ze elkaar niet veel. Zoomen gaat met de browser van Huawei iets sneller en de tekst reflow werkt beter. Aan de andere kant is het mogelijk om Chrome volledig te synchroniseren met de browser op je computer en werkt het fijner samen met Google Now.
Camera
De P7 beschikt over een 13 megapixel camera die wordt geleverd door Sony. De camera start van zichzelf al behoorlijk vlot op maar met gebruik van de volume omlaagtoets kan vanuit standby in ongeveer één seconde een ultra snapshot gemaakt worden. Al wordt de foto dan wel genomen zonder autofocus en in een lagere resolutie.
In het zoekscherm van de camera kan geschakeld worden tussen foto en video, camera aan de voor- of achterzijde, flitserstanden en fotostanden. De beschikbare fotostanden zijn normaal, slim, mooi maken, HDR, panorama, filters, audionotitie, audiobediening, beste foto en watermerk.
In breedbeeld-verhouding worden foto's gemaakt met een maximale 10 megapixel resolutie. Om de volledige 13 megapixel te kunnen gebruiken moet je genoegen nemen met een 4:3 verhouding. Bij daglicht gemaakte foto's hebben een helder en gedetailleerd beeld met goede kleurweergave.
Huawei heeft het maken van selfies hoog in het vaandel. Dat zagen we al eerder op andere Huawei-toestellen in de vorm van een handige interfacefunctie bij het nemen van een selfie. De P7 voegt daar nog eens een 8.0 megapixel camera aan de voorzijde aan toe. Een ongekende resolutie voor een front-facing camera.
Klik hierboven voor meer voorbeeldfoto's van de Ascend P7
Aanwezige programma's
De P7 beschikt standaard over Facebook, muziek, thema's, agenda, klok, bestandsbeheer, telefoonbeheer, spiegel, gesproken zoekopdracht, Google, weer, zaklamp, calculator, notities, geluidsrecorder, fm-radio, back-up, vergrootglas, systeemupdate, downloads, app installeren, DLNA, voice dialer, Polaris Office 4.0, Magic Tag, Twitter, Bitcasa, Google+, Play, Drive, YouTube, foto's, Hangouts.
In dit pakket ontbreekt in principe niks. Apps als spiegel en vergrootglas, die vanzelfsprekend gebruikmaken van de camera, zijn leuke toevoegingen maar niet iedereen zal ze even intensief gebruiken. De sortering van de apps is wat rommelig, dus voor het overzicht op de startschermen is het handig om na het in gebruik nemen van je P7 te beginnen met het rangschikken ervan.
Conclusie
Het design van de P7 is niet het meest vernieuwende maar in principe wel goed uitgevoerd. Bovendien is de afwerking bovengemiddeld goed. De telefoon ligt prettig in de hand en kan goed met één hand bediend worden. Wel moet er rekening mee gehouden worden dat het toestel erg glad en kwetsbaar is door de glazen plaat aan de achterkant. De interface-aanpassingen zijn een kwestie van smaak en daarover valt maar moeilijk te twisten. Van ons had het niet gehoeven. Dit omdat we wel gecharmeerd zijn en gewend aan de werking van standaard-Android, maar vooral omdat het niet helemaal vlekkeloos is uitgevoerd. Daardoor liepen we tegen kleine ergernissen aan. De camera van de P7 schiet prima foto's waarmee hij niet hoeft onder te doen voor de meeste concurrenten. Daarbovenop komt bovendien nog een selfiecamere met een resolutie waar andere telefoons jaloers op zullen zijn.
Het uithoudingsvermogen laat nogal te wensen over. Het wordt ook niet geholpen door de extra functies die dit juist zouden moeten verbeteren. De gebruikservaring wordt er eerder verwarrender door. Helaas moeten we opnieuw concluderen dat de belkwaliteit niet helemaal zonder gebreken is. Al met al is het een ruime voldoende, de kwaliteit van een gemiddelde Nokia-telefoon wordt niet gehaald. Al met al is de Huawei Ascend P7 een goede en mooie allround telefoon met als unieke kenmerk zijn selfiecamera.