Nog steeds slechte werkomstandigheden in iPhone-fabriek


Het is nog steeds niet best gesteld met de werkomstandigheden in de fabrieken waar de iPhone 6 en 6 Plus gemaakt worden. Een geheime opname van de BBC toont diverse overtredingen van zowel Apple's eigen gedragscodes als Chinese regels.

Het rapport komt op een ongunstig moment. Het is Apple eindelijk gelukt om de levertijden van zowel de iPhone 6 als de iPhone 6 Plus naar één dag te brengen. Nu blijkt dus tegen welke prijs. Een geheime opname van de BBC in een fabriek van Pegatron schetste geen mooi beeld. Identiteitsbewijzen van werknemers worden ingenomen en veiligheids- en gezondheidsexamen worden mondeling afgenomen en in groepsverband.

Overwerk hoort schijnbaar ook bij het vak en dagen langer dan 12 uur zijn geen uitzondering. Werkweken van 60 uur zijn heel normaal. Overwerk wordt niet uitbetaald. Medewerkers zijn soms zo vermoeid dat ze tijdens het werk in slaap vallen. Volgens Apple is dat laatste trouwens niet ongebruikelijk. Medewerkers doen geregeld een dutje tijdens het werk, aldus de iPhone-maker. Een onderzoek uit september van het Amerikaanse China Labor Watch stelde nog 22 arbeidsovertredingen vast in een Apple-fabriek. Daar werden voornamelijk MacBooks en iPads gemaakt. Apple meldt in een reactie continue met fabrikanten te kijken naar werkomstandigheden. Zij lijken zich dus geen zorgen te maken door deze nieuwe onthullingen. Pegratron, de fabriek waar de overtredingen werden vastgesteld, zegt te kijken naar de beweringen van de BBC.

Bron: BBC


Prijsvergelijker Apple iPhone 6

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel