AMD doet mee met MeeGo


Chipbakker AMD gaat meehelpen met de ontwikkeling van MeeGo, een op Linux gebaseerd besturingssysteem voor mobiele telefoons en tablets. AMD voegt zich daarmee bij Intel en Nokia.

Het nieuwe OS is een samensmelting van MobLin van Intel en Maemo van Nokia. Maemo is vooral bekend van de N900. Beide zijn op Linux gebaseerde besturingssystemen voor mobiele apparaten. Intel en Nokia kondigden hun samenwerking in februari 2010 aan op het Mobile World Congres in Barcelona.

Gemeenschappelijke belangen

Hoewel AMD en Intel concurrenten zijn, hebben ze ook gemeenschappelijke belangen. Beide bedrijven zien met lede ogen aan hoe andere fabrikanten de steeds groter wordende smartphonemarkt opeisen. Door actief mee te werken aan de ontwikkeling van MeeGo hopen de bedrijven hun marktaandeel te verbeteren.

Het nieuws werd op de MeeGo Conference 2010 naar buiten gebracht door Chris Schlaeger, directeur van AMD Operating System. Hij verdedigde de samenwerking met de volgende woorden: "We investeren tijd en geld waar we denken een goede bijdrage te kunnen leveren. Als je denkt dat de GPU en CPU het verschil niet kunnen maken, kijk dan uit!"

Eerste toestellen

Het enige MeeGo-apparaat dat gepresenteerd is, is de WeTab, een tablet van Duitse makelij. Telefoons met MeeGo zijn er nog niet. Het besturingssysteem verkeert nog in het alpha-stadium. In 2011 moet het besturingssysteem klaar zijn. Nokia heeft al beloofd dat eigenaars van de Nokia N900 een upgrade naar MeeGo zullen krijgen.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel