Samsung gaat 14nm A9-processor voor Apple’s volgende iPhone maken


Samsung is alweer bezig met de volgende generatie iPhones. Nee, niet om een rechtszaak tegen voor te bereiden maar om de contracten klaar te maken om de processor van te maken. Samsung gaat namelijk de A9-processor maken.

De A8-processor in de iPhone 6 is op een 20nm proces gebaseerd, de A7-processor in de iPhone 5s op een 28nm. Voor de iPhone 6s heeft Apple z'n zinnen gezet op een nog kleinere processor van slechts 14nm. Hiermee moet in theorie een snellere en energiezuinige processor ontstaan. Afstanden worden namelijk korter en verbruiken minder stroom.

Samsung 14nm FinFET wafer
Een 14nm FinFET wafer van Samsung

Alleen nog niet veel bedrijven kunnen dergelijke kleine chips maken, Samsung is er één van. En mogelijk de enige die de grote volumes kan leveren die nodig zijn voor Apple. Het bedrijf zocht juist de laatste tijd zoveel mogelijk andere fabrikanten om zichzelf los te weken van aartsrivaal Samsung. Dat blijkt in de praktijk erg lastig te zijn omdat Samsung juist zo sterk is in het maken van dergelijke componenten. Als Samsung inderdaad de 14nm A9 SoC gaat maken en die baseert op haar driedimensionale FinFET-technologie dan zou de A9 wel eens 35% minder stroom verbruiken en 20% sneller kunnen zijn dan de bestaande A8 op 20nm. Getallen waarmee je thuis kunt komen.

Huidige A8

Voor de huidige A8-processor in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus maakt Apple grotendeels gebruik van de diensten van TSMC. Voor de resterende 30% maakt Apple nog steeds gebruik van chips afkomstig van Samsung. Voor volgend jaar kan TSMC overigens wel chips leveren op 16nm maar die zouden niet aan de eisen van Apple voldoen.

Foto: Eetimes.com
Bron: Zdnet.com


Prijsvergelijker Apple iPhone 6

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6


Prijsvergelijker Apple iPhone 6 Plus

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6 Plus


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel