5 eigenaardigheden van de HTC One A9


5 eigenaardigheden van de HTC One A9

Gisteravond kondigde HTC na diverse lekken de One A9 aan; het antwoord op de iPhone en Android-modellen vol bloatware. Op het eerste gezicht ziet de A9 er mooi en enigszins herkenbaar uit, maar er zijn wel wat eigenaardigheden.

Wij zijn een vergelijker en niet per se een nieuwssite. We voegen telefoons toe aan onze database en dan valt ons wel eens wat op. Sommige daarvan springen er uit. We laten de treffende vergelijking tussen de One A9 en de iPhone even achterwege want daar zijn al genoeg woorden over geschreven. Nee er zijn genoeg andere dingen die ons zijn opgevallen en die we graag me je willen delen. Dit waren de meest opvallende.

1. Geen 4K-video

HTC kondigde de One A9 aan met een 13 megapixel camera met optische beeldstabilisatie en phase detection autofocus. Allemaal high-end specificaties en des te groter is de verbazing dat video in maximaal 1080p opgenomen kan worden. Veel vergelijkbare telefoons schieten het hogere 4K. Aan de camerasensor en overige hardware kan het niet liggen, die lijken krachtig genoeg om dat aan te kunnen. Mogelijk heeft HTC de functie geschrapt om genoeg verschil met het vlaggenschip de M9 te creëren. Spijtig want zo houdt HTC de camera op de One A9 kunstmatig klein.

2. Geen NFC

Nu maakt niet iedereen er dagelijks gebruik van maar het hebben van NFC kan in bepaalde situaties enorm handig zijn. Bovendien mag je van een moderne smartphone anno 2015 verwachten dat hij ermee is uitgerust. En omdat ook OnePlus enorm veel kritiek kreeg toen het de Two aankondigde zonder NFC mag ook HTC de nodige kritiek verwachten. Het missen van NFC is bovendien opvallend omdat HTC tijdens de introductie van de One A9 nog claimde geen concessies te hebben gedaan. De reden waarom het dan toch ontbreekt is onduidelijk. Aan de metalen unibody kan het in ieder geval niet liggen, ook de HTC One M9 heeft dat en die beschikt wel over NFC.

3. Wel BoomSound, geen stereo speakers

In de specificatielijst van HTC staat met grote letters 'BoomSound'. Nu doet ons dat denken aan de luide en naar voren gerichte stereo luidsprekers. Bij de A9 zit een enkele en die zit ook nog eens aan de onderkant. Wil je de BoomSound-ervaring dan zul je een koptelefoon moeten inpluggen. Wie dat doet krijgt tevens Dolby Audio Surround om z'n oren geslingerd. De stereo speakers hebben mogelijk het veld moeten ruimen om ruimte te maken voor de vingerafdrukscanner. Ook handig maar we zullen het geluid zeker missen.

4. Prijsverschil VS

Het Taiwanese HTC heeft een vreemde voorliefde voor de Verenigde Staten. Zo krijgen inwoners van de VS enkele handige privileges die de rest van de wereld op z'n buik kan schrijven. Denk dan bijvoorbeeld aan Uh Oh Protection. Wie binnen een jaar z'n HTC One-telefoon stuk laat vallen krijgt een nieuwe. Gratis. Nog kwalijker is dat HTC de Amerikanen een flinke korting geeft op de One A9. En we hebben het dan niet over enkele tientjes. Een exemplaar kost daar 399 dollar. Inclusief belasting is dat omgerekend zo'n 411 euro. Hier in de winkel kost diezelfde A9 maar liefst 599 euro. Een verschil van 188(!) euro. Nu is de Amerikaanse prijs mogelijk een tijdelijke introductieprijs maar het laat zich lastig uitleggen en wekt op z'n minst de indruk dat je hier getild wordt.

5. Minder RAM in Nederland

Tot slot onze laatste verbazing en die ligt in het verlengde van de vorige. Want krijgen de Amerikanen al flinke korting op een HTC One A9, zij krijgen daarvoor ook nog eens het model met 3 GB aan werkgeheugen en 32 GB opslaggeheugen. De versie waarmee HTC de Nederlandse en overige Europese markten bestormt krijgt slechts 2 GB aan RAM en een halvering van het opslaggeheugen. Nu is het geheugen gelukkig eenvoudig uitbreidbaar door een microSD-kaartje bij te plaatsen. En omdat de A9 tot 2 TB slikt zal dat geen probleem zijn. Wel jammer is dat 'high-end beminnend Nederland' genoegen zal moeten nemen met minder RAM en ROM. Dat in combinatie met de stevige prijs en HTC maakt het zichzelf wederom onnodig moeilijk.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel