Apple bevestigt verschil accuduur A9-processor: gevolgen echter “minimaal”


Apple heeft officieel een reactie gegeven op het verschil in accuduur tussen de A9-processor die Samsung maakt en die van TSMC. Volgens het bedrijf zal daar in de praktijk echter weinig van te merken zijn ondanks dat benchmarks anders doet vermoeden.

Voor de iPhone 6s en 6s Plus maken heeft Apple zowel de hulp van Samsung als TSMC ingeschakeld. Beiden maken de nieuwe A9-processor maar passen een ander fabricageproces toe. Samsung haar 14 nanometer procedé toe terwijl TSMC niet verder komt dan 16 nanometer. Reden daarvoor is simpel; TSMC kan niet op 14 nm werken en Samsung niet op 16 nm. Apple ziet zich genoodzaakt om twee leveranciers te gebruiken vanwege de grote vraag en om niet afhankelijk te zijn van één leverancier.

Apple A9 processor

Uit benchmark-tests die onlangs opdoken blijkt dat er tussen beide processors weinig verschil zit in rekenkracht, dat gaat alleen niet op voor de batterijduur. De Samsung-variant van de A9 slurpt tot 20% meer batterij. Apple meent nu in een reactie aan iMore dat daar in de praktijk weinig van over blijft omdat dergelijke testen niet representatief zijn voor normaal gebruik. De gevolgen zullen minimaal zijn en hoogstens 2 tot 3 procent bedragen. Maar toch een verschil dus. En daarmee heeft Apple meteen alweer een nieuw -gate schandaal te pakken; chipgate. Het valt echter niet te verwachten dat Apple klanten met een Samsung A9 zomaar tegemoet komt en hen van een nieuwe iPhone met TSMC A9 voorziet. Vooraf is ook niet te zeggen welke processor je precies krijgt. Echte fanboys zullen misschien teleurgesteld zijn als hun exemplaar een Samsung A9 bevat maar de meeste gebruikers zullen er weinig van merken.

Foto: iFixit.com


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel