Volgende generatie mobiele processors ligt klaar


Fabrikanten van processors bedoeld voor mobiele apparaten buitelen de laatste dagen over elkaar heen om hun nieuwe generatie te presenteren. De concurrentie is stevig want er zit nog steeds flinke groei in de markt.

En waar geld te verdienen is,... Voor consumenten betekent het in ieder geval goed nieuws, want toekomstige chips worden sneller en goedkoper. Een typische win-win-situatie dus. Maar eerst even wat achtergrondinformatie.

Achtergrondinfo

Processors voor mobiele apparaten zoals smartphones, tablets en netbooks zijn gebaseerd op het RISC ontwerp (Reduced Instruction Set computer). Dit in tegenstelling tot je PC of Mac processor wat van het type CISC is (Complex Instruction Set computer). Grootmacht in de wereld van RISC processors is het bedrijf ARM Ltd. wat met haar RISC architectuur veel fabrikanten van processorontwerpen voorziet. Het bedrijf bakt niet zelf chips maar patenteert licenties aan andere bedrijven die met het ontwerp aan de haal mogen gaan. Voorbeelden van bedrijven zijn Qualcomm, Samsung, Marvell en Freescale. Laatstgenoemde bedrijven passen doorgaans de ARM architectuur toe en voegen dat samen met andere componenten zoals een grafische processor, geheugen en een interface om alles met elkaar te kunnen laten communiceren. Deze chip word vervolgens een System-on-a-chip genoemd, of kortweg SoC. Voorbeelden zijn Qualcomm's Snapdragon platform en Samsung's Hummingbird. Veelvoorkomende fout is dat deze systemen 'processors' worden genoemd, het zijn namelijk in werkelijkheid System-on-a-Chip's. De processor of CPU is slechts een onderdeel ervan.

ARM Eagle Cortex-A15

Het moge met bovenstaande info duidelijk zijn dat alles wat ARM beslist grote impact heeft op deze gehele industrie. Goed nieuws dat ARM ook niet stil zit en met een geheel nieuwe architectuur komt genaamd de Cortex-A15 MPCore, of kortweg Eagle.

ARM Cortex-A15 MPCore Eagle
ARM Cortex-A15 MPCore, of kortweg 'Eagle'

Dit ontwerp belooft quad-core systemen met snelheden tussen de 1.5 en 2.5 GHz! Een prestatieverbetering van een factor 5 en ondersteuning voor tot maar liefst 1 terabyte(!) aan geheugen.

Samsung Orion

De nieuwe ARM Eagle ligt nog een tijdje voor ons, waarschijnlijk ergens in 2013. Dichterbij is de nieuwe Samsung Orion SoC waar we het al eens eerder hier op NieuweMobiel.NL over hadden. De Orion moet de opvolger worden van de Hummingbird chip die oa in de Samsung Galaxy S is toegepast.

Samsung Orion
Samsung Orion

Helaas bevat de Orion geen quad-core processor, maar toch wel een nette dual-core. Het ontwerp is gebaseerd op ARM's Cortex A9 ontwerp en moet met andere componenten tot een knappe 5 keer betere grafische prestaties leveren dan z'n voorganger. Andere trucjes van deze chip zijn ondersteuning voor HDMI 1.3a en afspelen en opnemen van 1080p video op 30 frames per second.

Qualcomm QSD8672 Snapdragon

Ook die andere grote afnemer van ARM gedachtegoed, Qualcomm, zit niet stil en verwacht haar eerste dual-core 1.5 GHz Snapdragon systeem nog in 2010 te kunnen leveren aan fabrikanten. Helaas zullen de eindproducten niet op tijd klaar zijn voor de feestdagen, dus verwacht de eerste mobieltjes met 1.5 GHz pas laat volgend jaar in de winkel.

Qualcomm QSD8672 Snapdragon
Qualcomm QSD8672 Snapdragon

Vermoedelijk zal de 1.2 GHz variant, ook als dual-core uitgevoerd, sneller verkrijgbaar zijn op producten; ergens begin 2011.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel