Xiaomi lanceert haar eerste Android One-telefoon; de Mi A1


Google heeft op haar blog de Xiaomi Mi A1 aangekondigd. Een Android One-telefoon maar toch met uitgebreide specificaties zoals een duo camera met 2x optische zoom. Het is daarmee de eerste Android One-telefoon van Xiaomi en meteen niet wat we doorgaans van een Android One-toestel gewend zijn.

Al enige tijd brengen fabrikanten telefoons uit binnen Google's Android One-programma. Relatief eenvoudige telefoons die een pure versie van Android draaien, regelmatig een update krijgen en bovendien betaalbaar zijn. Het doel van het Android One-programma was dan ook de volgende miljard mensen aan een telefoon helpen. Dan verwacht je juist eenvoudige telefoons van rond de 100 euro. Blijkbaar kan het ook anders want de Xiaomi Mi A1 met z'n metalen behuizing en dubbele camera is toch ook echt een Android One-telefoon.

Xiaomi Mi A1 Android One
Goudkleurige Xiaomi Mi A1 met Android One

En dat betekent dat de A1 een kale Android-versie draait zonder skin, de beschikking heeft over Google Assistent, regelmatig Android-updates krijgt om hem veilig te houden en er zelfs al een update naar de volgende grote Android-versie, codenaam P, beloofd is. De Mi A1 krijgt een metalen behuizing met groot 5,5 inch scherm, een dubbele 12 megapixel camera met 2x optische zoom en een Snapdragon 625-processor met 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan opslag. Voor je foto's heb je onbeperkte opslagruimte mits je gebruik maakt van Google Photos.

Transformatie Android One

Android One verandert hiermee van een programma bedoeld om eenvoudige en goedkope toestellen te produceren naar telefoons met een pure Android-beleving. Telefoons zonder skin, zonder onnodige apps en met geregeld een update. Vooralsnog is de Xiaomi Mi A1 bedoeld voor India, Indonesië, Rusland, Vietnam en Taiwan. Mogelijk volgen later ook andere landen. Verwacht het toestel niet op korte termijn in Nederland, officieel verkoopt Xiaomi hier nog geen telefoons. Via de import-kanalen is dat een heel ander verhaal.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws