HTC verkoopt Pixel-team aan Google, HTC blijft bestaan


Google neemt voor een bedrag van 1,1 miljard dollar het team van HTC over dat verantwoordelijk was voor de ontwikkeling en productie van de Pixel-serie. Het gaat om zo'n 2.000 werknemers, een vijfde van HTC's werknemersbestand. Ook mag Google de HTC's patenten en innovaties gebruiken. HTC blijft eigen smartphones en VR-brillen maken.

Google en HTC werken al langer samen op het gebied van Android. Zo maakte HTC in 2016 voor Google de allereerste Pixel-telefoons. Voor dit jaar geldt dat HTC alleen de kleinere Pixel 2 mag maken, de grotere XL-variant wordt door LG afgeleverd. Het team wat zich bij HTC bezighield met de Pixel wordt nu voor een bedrag van 1,1 miljard dollar in contanten overgenomen door Google, omgerekend 925 miljoen euro. Het merendeel zal in Taiwan blijven en komen onder leiding van Rick Osterloh die in 2016 van Motorola de overstap maakte. Google kan in theorie nu sneller en efficiënter nieuwe producten ontwikkelen doordat er een laag verdwenen is.

Rick Osterloh en Cher Wang
Rick Osterloh van Google en Cher Wang van HTC

Samen met de Pixel-werknemers mag Google nu de patenten en innovaties van HTC gebruiken. Het eerste resultaat daarvan gaan we mogelijk al in de Pixel 2 terugzien. Die beschikt vermoedelijk over knijpbare zijkanten die HTC eerder in de U11 introduceerde. Tot dusver bleek het een gimmick die z'n waarde nog moet bewijzen. HTC blijft intussen gewoon werken aan haar eigen smartphones in de U-serie en ook nieuwe VR-brillen worden verwacht. Eerder werd nog gedacht dat HTC de gehele smartphonedivisie zou verkopen maar daar blijkt nu dus geen sprake van. Rijst de vraag wat HTC hier naast een kapitaalinjectie mee opschiet. Het kan hiermee weer een tijd vooruit maar toekomstige innovaties mogen door Google ingezet worden om te concurreren met HTC. Ook verandert de deal niets aan de slechte positie van HTC op de huidige smartphonemarkt. Of dit slechts uitstel van executie is zal de komende tijd blijken.

(Foto)


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel