Hoe veilig of onveilig is Face ID op de Apple iPhone X?


Gisteren kondigde Apple de iPhone X aan met Face ID-gezichtsherkenning. Dit vervangt de manier hoe je je iPhone moet ontgrendelen en zou veiliger moeten zijn dan vingerafdrukherkenning. Hoe werkt het, is het te foppen met een foto en welke andere zorgen zijn er?

Gezichtsherkenning is niets nieuws en Android-gebruikers kennen het bijvoorbeeld al veel langer. Toch werkt Face ID anders. Het combineert diverse technieken om een gezicht te herkennen. Niet alleen of je er op lijkt, maar het scant je gezicht op diepte en slaat 30.000 verschillende punten op en vergelijkt die. Volgens Apple werkt dit nauwkeuriger en zou slechts 1 op een miljoen keer een onterechte match plaatsvinden. Toch zijn er verschillende zorgen. Waar slaat de iPhone X die informatie op? Hoe zorgen ze dat hackers of de overheid er niet bij kan?

FaceID
FaceID in actie op de iPhone X

Net als je vingerafdruk slaat Apple je gezichtsinformatie op in een zogenaamde veilige enclave. Deze zou alleen uit te lezen moeten zijn en zou geen informatie moeten kunnen versturen. Checken kunnen we dat niet maar tot nu toe is het hackers ook niet gelukt om vingerafdrukken van de vorige iPhones te halen. Tenminste, niet dat bij ons bekend is. We kunnen ons voorstellen dat ook overheden interesse hebben in al deze gevoelige informatie zonder dat aan de grote klok te hangen. Een andere zorg is hoe je de autoriteiten uit je telefoon met gevoelige informatie houdt tijdens bijvoorbeeld een staande houding of arrestatie. Bij vorige iPhones moest je toch echt je eigen vinger op de homeknop leggen, iets wat eenvoudig te weigeren was.

Racistisch

Met Face ID op de iPhone X hoeft een opsporingsambtenaar simpelweg het toestel naar de verdachte te wijzen en het toestel ontgrendeld zich vanzelf. Apple zegt dat je hiervoor wel je ogen open moet houden maar dat hou je ook niet de hele dag vol. Natuurlijk zijn er wetten om je privacy te beschermen maar je zult maar net die ene agent tegen het lijf lopen die bereid is z'n boekje buiten te gaan. Het verplicht open hebben van je ogen is een tweede punt van bezorgdheid. Toen Samsung met irisherkenning kwam ontstond al gauw de klacht van Aziatische gebruikers dat ze de melding kregen dat hun ogen niet open waren. Racistisch? Het is vast niet zo bedoeld maar we hopen dat Apple's open-ogen-herkenning meer vergevingsgezind is. Apple lijkt in ieder geval erg veel getest te hebben met Face ID voordat het beschikbaar komt. Zo hebben zelfs make-up artiesten uit Hollywood geprobeerd met siliconen maskers Face ID te foppen, zonder succes.

Hollywood gezichten
Ook Hollywood wist Face ID niet te omzeilen

Hoe goed, of slecht, Face ID in de praktijk werkt zal moeten blijken wanneer de Apple iPhone X op de markt komt en miljoenen mensen het gaan gebruiken. Tot die tijd moeten we afgaan van de demo's en zelfs die gingen wel eens fout. Hoe goed Face ID werkt in de praktijk, liggend in bed, met gezichtsbedekkende kleding of welke situatie ook moet nog maar blijken.


Prijsvergelijker Apple iPhone X
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Belsimpel
64 GB Silver Refurbished
€ 175,00 € 175,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone X


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel