Huawei kondigt Android-alternatief aan: HarmonyOS


Huawei heeft haar alternatief van Android klaar: HarmonyOS. Het eigen besturingssysteem werd zojuist aangekondigd in thuisland China en moet een uitweg zijn mocht het bedrijf noodgedwongen stoppen met Android. Voorlopig blijft Huawei dus gewoon wel doorgaan met Android.

Het besturingssysteem heette intern Hongmeng OS en eerder nog ging de naam Ark OS rond als mogelijke internationale naam. Het nieuwe besturingssysteem moet in staat zijn om te draaien op tal van apparaten waaronder slimme apparaten, auto's en uiteraard smartphones. Huawei werkte achter de schermen jarenlang aan een eigen besturingssysteem. De ontwikkeling daarvan kwam in een stroomversnelling toen een mogelijk verbod op Android in de lucht hing.

Huawei HarmonyOS
Huawei's Android-alternatief: HarmonyOS

Dat verbod is weliswaar voorlopig van de baan, de angst zit er bij Huawei duidelijk in. Het moet een alternatief klaar hebben mocht het weer een speelbal worden in de handelsbesprekingen tussen de VS en China. Dat risico kan het simpelweg niet lopen gelet op de omvang van Huawei op de wereldmarkt. HarmonyOS is daarmee meteen een geduchte concurrent van het Amerikaanse Android. We vermoeden namelijk dat Huawei-modellen met HarmonyOS in thuisland gretig aftrek vinden, vooral nu Amerikaanse producten niet erg populair meer zijn. China is als basis groot genoeg om te groeien, volwassen te worden en uitgerold te worden naar de rest van de wereld.

Android-compatibiliteit

Het succes van HarmonyOS zal grotendeels afhangen van het ecosysteem; hoeveel apps zijn er voor beschikbaar. Huawei geeft HarmonyOS een voorsprong door ondersteuning in te bouwen voor het draaien van Android-apps. In hoeverre dat in de praktijk goed werkt zal moeten blijken want Google heeft tal van afschrikkende maatregelen genomen om dit zoveel mogelijk te ontmoedigen. Echter kan HarmonyOS ook overweg met HTML5 en Linux-apps.

Vooralsnog heeft Huawei geen plannen om HarmonyOS groots wereldwijd uit te rollen. Het houdt het platform achter de hand voor als het noodgedwongen van Android moet afstappen.

(via)


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel