Ook Vodafone-abonnementen op de schop

· 3 reacties


In navolging van KPN verandert ook Vodafone haar abonnementen vanwege teruglopende inkomsten uit spraak- en smsverkeer. Naast de wijziging komt er een nieuw soort abonnement bij; Bel + Sms + Web Smart.

De wijziging is op twee manieren uit te leggen; 1) de datalimieten gaan omlaag, of 2) de kosten gaan omhoog. Voor welke uitleg je ook kiest, in beide gevallen krijg je minder waar voor je geld.

De verlaging van het datalimiet is het grootst voor klanten met een Bel+Sms+Web 150-abonnement. Zij mochten voorheen maximaal 1 GB aan data verstoken, straks wordt dat 300 MB. Voor ieder daaropvolgend abonnement komt 100 MB extra aan data bij. Zo krijgt een BSW200-klant 400 MB, BSW250 500 MB, enzovoorts. Bovendien gaat de snelheid omlaag naar 3,6Mbps. Wel krijgen klanten de mogelijkheid extra bundels van 100 MB voor 2,50 EURO bij te kopen.

Skype niet toegestaan

Saillant detail is dat Skype via een internetverbinding niet is toegestaan, iets wat tegenstrijdig is met de onlangs aangenomen telecomwet waarin netneutraliteit is afgedwongen. Ook tethering (het via je mobiel gebruikmaken van je internetverbinding voor andere apparaten zoals tablets) is niet toegestaan. Hiervoor had Vodafone al een speciale Blox beschikbaar, iets wat dus blijft.

Vodafone-kantoor Amsterdam
Vodafone-kantoor in Amsterdam

Bel + Sms + Web Smart

Naast bovenstaande wijziging introduceert Vodafone een nieuw soort abonnement; Bel + Sms + Web Smart dat ondermeer bevat; onbeperkt sms'en, roamen (zowel spraak als data), een snelheid van 14,4 Mbps en een datalimiet van 1 GB. Ook hierbij is het aanschaffen van extra bundels en Blox mogelijk. Dit nieuwe abonnement moet 42,50 EURO per maand gaan kosten en staat het gebruik van tethering en VoIP-diensten als Skype wél toe.

Vodafone volgt hiermee de onlangs door KPN aangekondigde wijzigingen. Tot op heden heeft T-Mobile haar abonnementen nog niet aangepast, iets wat overigens wel in de lijn der verwachting ligt.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel