Smartphoneverkopen Nokia dalen


Nokia heeft de cijfers over het tweede kwartaal van 2011 gepresenteerd. Het zijn cijfers met een zwart randje, want op bijna alle vlakken boert de Finse achteruit. De winst nam met 44 procent af ten opzichte van vorig kwartaal.

Nokia heeft te maken met een dip, nu het bedrijf al heeft aangekondigd dat er toestellen met Windows Phone op het programma staan, maar er voorlopig alleen toestellen met Symbian en MeeGo zijn. Dat blijkt consumenten terughoudend te maken met het aanschaffen van een Nokia-toestel. De verkoop van toestellen daalde met 11 procent.

2011194 1200 nokia with windows phone concept 2
Wachten op Windows Phone...

Stephen Elop, de CEO van Nokia, liet in een reactie weten dat hij de problemen ziet, en dat de uitdagingen waar Nokia voor staat groter zijn dan aanvankelijk gedacht werd. Toch ziet hij licht aan het eind van de tunnel. Nokia heeft een nieuwe strategie uitgezet, zegt Elop. Het Finse bedrijf heeft daar in het tweede kwartaal goed naar toe kunnen werken.

Niet iedereen is positief over de cijfers. Analist Tomi Ahonen, die ooit bij Nokia werkzaam was, maar nu vooral leeft van zijn analyses en zijn boeken, reageerde via Twitter, en merkte op dat Nokia een fors verlies gemaakt zou hebben als er geen deal rond een aantal patenten was gesloten met Apple. Ahonen liet zich de afgelopen tijd gelden als een van de meest felle criticasters van Elop. Hij betichtte de Canadees van het vernietigen van Nokia, en vroeg aandeelhouders Elop snel naar huis te sturen.

Bron: Nokia



Praat mee over dit artikel