Amazon kondigt Fire Phone met 3D-besturing aan


Wie anno 2014 voor het eerst een telefoon wil uitbrengen moet van goede huize komen. Ze moeten ook met iets unieks komen want we zijn niet snel onder de indruk. Amazon doet een goede eerste poging met de Fire Phone.

Amazon maakte al langer e-readers en verkoopt sinds kort ook tablets. Die zijn gebaseerd op Android maar beschikken niet over de Google Play-services. In plaats daarvan is er een eigen app-winkel en zijn er eigen diensten waar gebruik van wordt gemaakt. Maar ook voor het electronica-avontuur was Amazon al een gevestigd merk. Zo verkoopt het al jaren boeken, is het één van de grootste online retailers en hebben een goede naam opgebouwd. Een goede fundatie om een telefoon uit te brengen.

Amazon Fire Phone
De Amazon Fire Phone

De Fire Phone heeft een premium look met een metalen behuizing, aluminium knoppen en een rubberen frame. Het IPS-scherm meet 4,7 inch, is volgens Amazon geoptimaliseerd voor gebruik met één hand en heeft een verlichtingssterkte van maar liefst 590 nits. De overige specs luiden een 2,2 GHz quadcore processor met een Adreno 330 GPU, 2 GB aan RAM en stereo en virtual surround audio. De camerasensor is 13 megapixel groot en heeft een f/2.0 lens met optische beeldstabilisatie. Op zich geen verbluffende specs maar genoeg om een snelle telefoon op te leveren.

Fire Phone camera

Interessant is dat Amazon de Fire Phone onbeperkte ruimte geeft aan foto's via opslag in de cloud. Netjes en eigenlijk vreemd dat andere fabrikanten dat ook niet doen. Wie een Fire Phone koopt krijgt daar magnetische oordopjes bij met een snoer die niet in de knoop raakt. Allemaal opgeteld leuke functies en een mooie aanbieding maar dat is niet wat de Fire Phone uniek maakt.

Fire Phone Dynamic Perspective

Uniek is namelijk z'n bediening. Naast de twee reguliere camera's zijn er vier camera's die je ogen en gezicht in de gaten houden. Er zit er één in elke hoek en ze worden geholpen door infrarood-licht. Hierdoor kan de Fire Phone een unieke interface aanbieden die te bedienen is door anders naar het toestel te kijken. Door te spelen met perspectief kun je menu's bereiken en kun je elementen laten verdwijnen.

Fire Phone Perspective

Bijkomend voordeel is dat je hierdoor een 3D-effect bereikt zonder een brilletje te gebruiken en zonder daarvoor een apart soort display te gebruiken. Het is alleen wel iets wat zich lastig laat uitleggen zonder het zelf te gebruiken.

Firefly

Een ander stukje interessante software is Firefly. Hiermee wordt dankzij de camera automatisch voorwerpen zoals boeken, nummers, DVD's een game en games herkend. Op deze producten kan dan worden gezocht. Je kunt Firefly ook muziek laten herkennen, vergelijkbaar met Shazam.

Amazon Firefly demo
Firefly in actie

Zelfs TV-beelden worden herkend zodat je meer informatie kunt krijgen over televisieseries en films. Volgens Amazon herkent Firefly 100 miljoen verschillende items. Amazon geeft een speciale SDK vrij zodat ook andere ontwikkelaars met de software aan de slag kunnen.

Het is nog volstrekt onduidelijk of en zo ja wanneer Amazon de Fire Phone hier uitbrengt. De eerder uitgebrachte tablets en e-readers zijn hier weliswaar verkrijgbaar maar dat gaat niet via het officiële Amazon-kanaal. Mogelijk gaat het zoals bij de eerste iPhone, die was hier uiteindelijk ook verkrijgbaar maar dan via import en met een extra premie. Bovendien heeft Amazon een exclusiviteitsdeal met AT&T gesloten. Daar is hij met een 2-jarig contract voor $199,99 verkrijgbaar.

Fotos: The Verge


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel