Apple presenteert iOS 12; gegroepeerde notificaties en meer snelheid


Apple heeft gisteravond tijdens de start van het jaarlijkse WWDC enkele details onthuld van iOS 12. Alhoewel het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPad pas vanaf het najaar beschikbaar zal zijn werden al enkele belangrijke (nieuwe) functies nader toegelicht. De belangrijkste lijkt gegroepeerde notificaties.

Apple begon de onthulling van iOS versie 12 met de mededeling dat het vele malen sneller geworden is. Dat heeft het weten te bereiken door diverse software optimalisaties maar ook doordat Apple haar eigen hardware maakt zoals de A-serie processor. Door de processorsnelheid slimmer op te schroeven weet Apple het starten van apps tot 40% sneller te maken, het toetsenbord 50% sneller in beeld te tonen en 70% sneller de camera te openen. Indrukwekkende cijfers maar we wachten een definitief oordeel af zodra we zelf met de definitieve versie van IOS 12 hebben kunnen spelen.

iOS 12 snelheid

Een ander belangrijke wijziging in iOS 12 zit in notificaties. Apple gaat eindelijk notificaties groeperen waarmee je veel meer inzicht krijgt in wie of wat je lastig valt. Het is eigenlijk ongelofelijk dat het Apple 10 jaar gekost heeft om dit te implementeren, vooral als je denkt dat dit zo'n beetje de meest gevraagde wens is van iPhone-gebruikers. Je krijgt vanaf iOS 12 ook meer mogelijkheden om notificaties van specifieke apps uit te zetten.

iOS 12 grouped notifications

Ook verbeterd is de niet storen-functie. Deze geeft 's nachts nu niet meer alle gemiste notificaties weer maar wacht totdat je 's ochtends opstaat. Door je niet meer te bombarderen met info wanneer je nog niet helemaal wakker bent moet je nachtrust verbeteren zo is de gedachte. Je kunt ook kiezen om een uur niet gestoord te worden, tot de avond, tot je vertrekt of wanneer een afspraak afgelopen is. Allemaal om bewuster om te gaan met je iPhone en ook aandacht voor je omgeving en geliefden te hebben.

Memoji

Apple richtte zich verder op enkele ingebouwde apps zoals Photos, iBooks, Voice memo, News en Stock. Zo krijgt Photos een verbeterde zoekfunctie en mogelijkheid tot delen met contacten. Geheel vernieuwd zijn voice memo, news, iBooks en stocks (aandelen). Alle apps zijn nu ook beschikbaar voor iPad en verder werd iBooks hernoemd naar Apple Books en kreeg het een betere zoekfunctie.

iOS 12 memoji

Er was ook aandacht voor animoji dat Apple samen met de iPhone X aankondigde. Naast enkele nieuwe figuren waaronder Koala en T-Rex is het nu mogelijk om je eigen karakter samen te stellen, uiteraard geheel gebaseerd op jezelf. Apple noemt het memoji en je kunt ze versturen via iMessage. Je kunt je memoji ook projecteren over je gezicht wat een soort tekenfilm-achtig filmpje oplevert. Je kunt op deze manier ook FaceTimen, tot maar liefst 32 verschillende personen tegelijk.

Siri

Zoals vooraf verwacht was er ook speciale aandacht voor Siri. Apple begint een flinke achterstand op te lopen omdat Siri niet zo slim wordt geacht als de Google Assistant en Alexa van Amazon. Een slimmere versie of nieuwe stemmen werden niet aangekondigd maar het is vanaf nu wel mogelijk om wat lijkt op macro's te maken. Apple noemt het shortcuts en via een vooraf opgegeven woord kun je bepaalde acties in een specifieke volgorde uitvoeren.

iOS 12 Siri Shortcuts

De spraakopdracht "onderweg naar huis" kan er dan voor zorgen dat je partner een berichtje krijgt, dat je de geschatte aankomsttijd te horen krijgt en dat je woonkamer alvast verwarmd wordt naar 20,5 graden. Apple komt met een speciale editor om shortcuts te maken en ontwikkelaars kunnen snelkoppelingen in hun apps inbouwen waar Siri dan op kan inprikken.

Bewustwording

Net als Google in Android P komt Apple in iOS 12 met een speciale maatregelen om meer bewustwording te creeeren over hoeveel je gebruikmaakt van je mobiel. We zitten met z'n allen steeds vaker in onze mobiel en om te voorkomen dat dit leidt tot een verslaving introduceert Apple enkele functies. Zo is er een scherm waarop je ziet hoe lang en wanneer je aan welke app besteed hebt. Je kunt vervolgens een limiet instellen op app-niveau. Als de tijd op is dan gaat de app op slot al kun je wel eenmalig uitstel aanvragen.

iOS 12 screen time

Handig is dat deze limieten gelden voor iPhone en iPad. Het is dus niet dat als je tijd op je iPhone op is je op je iPad gewoon verder kunt. Handig is ook dat je kunt zien welke app je de meeste notificaties geeft. Het is bekend dat vooral binnenkomende notificaties je kunnen afleiden en de verbeterde notificaties-instellingen kunnen dan welkom zijn. Ouders kunnen voor hun kinderen limieten instellen, als een soort digitaal zakgeld, waarmee ze het gebruik binnen de perken kunnen houden.

iOS 12 beta

Beta

Apple iOS 12 zal in het najaar beschikbaar komen voor alle apparaten die nu al iOS 11 draaien. Dat zijn dus zelfs apparaten uit 2013 zoals de iPhone 5s. Het moet Apple toegegeven worden dat het knap is dat ze zelfs hardware van 5 jaar geleden nog actief ondersteunen en iets waar andere fabrikanten nog wat van kunnen leren. Het officiële startschot zal gelijktijdig rond de lancering van een nieuwe iPhone zijn. Wie daar niet op kan wachten kan zich aansluiten bij het Apple Beta Software Program en de beta downloaden. Die kan nog diverse fouten bevatten dus voorzichtigheid is geboden.


Prijsvergelijker Apple iPhone X
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Belsimpel
64 GB Space Grey Refurbished
€ 202,00 € 202,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone X


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel