iOS 9 maakt Apple iPad flink productiever


De Apple iPad krijgt flink meer functies dankzij iOS 9 die vooral gericht zijn op productiviteit. Sommige zijn zeer zichtbaar, sommige zijn erg subtiel. Maar vrijwel alle wijzigingen maken de iPad een stuk geschikter om werk te verzetten.

Grootste verschil met iOS 9 voor de iPad is de aanwezigheid van multitasking. Het was al mogelijk om meerdere apps gelijktijdig te draaien maar dat wordt met versie 9 een stuk zichtbaarder. Zo komt er ondersteuning voor Split View waarbij je 2 apps gelijktijdig in beeld kunt hebben. Ook kunnen video's gespeeld worden bovenop een ander scherm, ook wel picture-in-picture genoemd.

iOS 9 multitasking iPad

Er komt een nieuw homescreen waarbij op een andere manier wordt weergegeven welke apps allemaal draaien. Het in beeld tonen van een tweede apps gebeurd in een kolom genaamd SlideOver. Het is mogelijk die kolom groter te maken tot maximaal de helft van het scherm. Die laatste Split View-functie zal niet voor iedere iPad beschikbaar zijn, alleen de iPad Air 2 ondersteunt het. De kleinere multitasking variant SlideOver werkt wel vanaf de eerste iPad Air of de iPad mini 2.

Verbeteringen toetsenbord

Ook heeft Apple wijzigingen aangebracht aan het eigen toetsenbord in iOS 9. Deze krijgt enkele multitouch gestures waarmee de cursor verplaatst kan worden en tekst geselecteerd kan worden. Voorheen was dit alleen mogelijk door je vinger nauwkeurig in de tekst te plaatsen, iets wat vaak onnauwkeurig bleek. iOS 9 komt in het najaar van 2015 uit en zal gratis zijn. Om te updaten naar iOS 9 zal ditmaal 'slechts' 1,3 GB vrije ruimte nodig zijn. Vorige versie van iOS vroegen nog om ruim 4 GB waardoor sommigen een iOS-update lieten zitten.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel