Bedenker van Android komt met modulaire Essential PH-1 zonder schermranden


Andy Rubin, de bedenker van Android, is na z'n vertrek bij Google hard bezig gegaan met een eigen telefoon. Rubin was teleurgesteld geraakt in deze markt en wou echte passie en vakmanschap terugbrengen. De Essential telefoon moet dat doen.

Allereerst beschikt de Essential PH-1 nauwelijks over schermranden. Alleen onder zit een haast niet noemenswaardige balk. Opvallend is de inkeping bovenin het scherm. Daar zitten de sensoren. Het scherm zelf kent een diagonaal van 5,71 inch en kent een aspect ratio van 19 staat tot 10. De resolutie komt uit op een keurige 2560 bij 1312 pixels. Uiteraard draait het toestel Android (versie 7.1.1 Nougat). De behuizing is gemaakt van titanium en de achterzijde van keramiek. Al met al dus een premium high-end smartphone. Iets wat ook wel blijkt uit de overige specificaties.

Essential Phone

Zo is er een dubbele 13 megapixel camera waarvan één in kleur schiet en de andere zwart/wit. Beelden worden wel gecombineerd tot één haarscherp resultaat. De gebruikte lens is met f/1.85 ronduit keurig te noemen en moet ook in het donker prima belichte beelden schieten. Er is laser aufotocus en 4K-video. De camera voorop ziet in een resolutie van 8 megapixel en kent een iets minder lichtsterke f/2.2 lens. De rekenkracht is afkomstig van een high-end Snapdragon 835-processor op maximaal 2,45 GHz en die heeft 4 GB aan geheugen om mee te werken. Het opslaggheugen is 128 GB en kent niet de mogelijkheid om uit te breiden. Opladen moet met USB C en er is helaas geen aparte koptelefoonaansluiting aanwezig. Wil je toch je eigen headset gebruiken dan kun je de adapter uit de doos gebruiken.

Modulair accessoire-systeem

De Essential Phone kent achterop een set van magneten waarmee accessoires bevestigd kunnen worden. Dat klinkt vergelijkbaar met de Moto Z van Motorola waarop de Moto Mods geklikt kunnen worden. Dit vergelijkbare magnetische systeem moet de Essential Phone toekomstbestendig maken. Essential brengt zelf meteen al een 360 graden camera uit. Er zit een dubbele 12 megapixel camera in met fish-eye lens en een viertal microfoons voor 3D-geluid. Naast een 360 graden camera komt er ook een dock om hem op te laden.

Essential 360 camera

Essential neemt alvast pre-orders aan voor het toestel voor een bedrag van 749 dollar, omgerekend zo'n 670 euro. Of het toestel ook buiten de VS verkocht zal worden moet nog blijken. Uitgaande van de netwerkfrequenties moet het toestel hier in Europa gewoon werken. Wanneer klanten het toestel opgestuurd krijgen is nog onbekend.


Prijsvergelijker Essential Phone

Toon alle aanbiedingen van de Essential Phone


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel