Microsoft kondigt Windows Phone 8.1 aan met persoonlijke assistent


Microsoft heeft tijdens het Build-event de nieuwste versie van Windows Phone aangekondigd. Versie 8.1 is een grote update en kent naast vele verbeteringen ook enkele nieuwe functies. Grootste daarvan is Cortana, een persoonlijke assistent.

Cortana is een Personal Digital Assistant vergelijkbaar met Siri van Apple en Google Now wat in Android te vinden is. Communiceren met Cortana gaat via spraakopdrachten, maar het is ook mogelijk om tekst in te voeren via het toetsenbord mocht je niet in staat zijn om hardop te praten.

Cortana demo
Cortana in actie

Cortana is een app en heeft een eigen Live Tile. Je kunt Cortana ook bereiken via de zoek-knop die je op iedere Windows Phone aantreft. Naast dat je met Cortana alle ingebouwde apps kunt besturen, denk dan bijvoorbeeld aan het maken van een agenda-afspraak of het bellen van een bepaald persoon, is er ook ondersteuning voor apps van derden. Je kunt Facebook, Twitter en Skype opdrachten geven. Ontwikkelaars kunnen Cortana integreren in hun eigen app. Cortana verkeerd nog in beta en is voorlopig alleen beschikbaar in het Engels.

Action Center

Maar er is meer in Windows Phone 8.1. Nieuw is bijvoorbeeld Action Center. Vele andere besturingssystemen kennen dat als het notificatiescherm. Je treft er naast je notificaties ook vier snelkoppelingen aan die je zelf kunt instellen. Ook krijg je er informatie over je batterij en actieve simkaart(en).

Action Center

Gepersonaliseerd lockscreen

Wat Microsoft goed heeft gedaan is het mogelijk maken om alles te personaliseren. Dit geldt ook voor het lockscreen. Kon je voorheen maar weinig instellen, met Windows Phone 8.1 is het mogelijk om thema's te installeren en gebruiken die geheel bij jouw stijl passen. Ze zijn interactief en uniek. Nieuwe vergrendelschermen moet je op den duur in de store aantreffen.

New lock screen

Nieuwe agenda, store en toetsenbord

Bestaande apps hebben ook een update gekregen en het mooiste voorbeeld is misschien de agenda. Binnen een overzicht kun je nu eenvoudig scrollen. Er zijn ook meerdere overzichten bijgekomen zoals weekoverzicht. Handig is ook dat in het dagoverzicht een weersverwachting is bijgekomen. Naast de agenda heeft ook de Store een update gekregen met een nieuw startscherm, gepersonaliseerde overzichten en categorieën.

Wordflow swype

Een andere handige wijzigingen treffen we in het beloverzicht aan. Hier is het nu mogelijk om over te stappen op een ander communicatiemiddel zoals Skype. Handig om op de kosten te besparen. Tot slot vinden we een welkome verandering in het Wordflow-toetsenbord. Je kunt woorden nu invoeren door met je vinger over de letters te vegen, vergelijkbaar met Swype. Deze nieuwe manier van tekst invoeren is zelfs zo snel dat ze er een vermelding mee hebben gekregen in het Guinness Book of Records.

WiFi Sense

Microsoft bestede veel aandacht tijdens de keynote aan een nieuwe feature genaamd WiFi Sense. Dit is eigenlijk een verzamelnaam geworden van verschillende dingen. Zo weet WiFi Sense welke gratis openbare netwerken er om je heen zijn en welke daarvan van goede kwaliteit zijn. Hij kent ook je thuisnetwerk. Als je dat toestaat dan kun je je thuisnetwerk delen met vrienden en bekenden zonder daarvoor de netwerksleutel uit handen te hoeven geven. Voorwaarde is natuurlijk wel dat ook je vrienden over een Windows Phone beschikken. Daarnaast wisselt WiFi Sense informatie uit tussen je Windows-computer en Windows Phone zodat je netwerksleutels niet telkens opnieuw hoeft in te voeren. Ook kondigde Microsoft enkele verbeteringen aan Internet Explorer aan waaronder private browsing en een speciale reading mode.

Wi-Fi Sense

Microsoft beloofde Windows Phone 8.1 de komende maanden uit te rollen onder toestellen die nu al onder Windows Phone 8 draaien. We hebben het dan bijvoorbeeld over de Lumia 1520, Lumia 1020 en de Lumia 520. Een exact tijdschema werd niet gegeven. Nieuwe modellen met Windows Phone 8.1 worden echter nog deze maand verwacht. Het kondigde ook twee nieuwe fabrikanten aan die met Windows Phones komen; Micromax en Prestigio.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel