Qualcomm kondigt krachtige Snapdragon 820-processor aan voor 2e helft 2015


De high-end telefoons van de eerste helft van dit jaar draaien een Snapdragon 810 maar vanaf de tweede helft moet dat een Snapdragon 820 gaan worden. Qualcomm onthulde de nieuwe processor zojuist tijdens het MWC.

Qualcomm heeft zich de laatste jaren laten overvallen door Apple die met een 64-bits processor kwam en meer recentelijk nog door Samsung die een processor uitbracht van 14 nanometer klein. Qualcomm moest razendsnel schakelen en bracht halsoverkop een aantal 64-bits chips uit maar de eerste high-end chip was de Snapdragon 810. En de weg daar naar toe ging niet over rozen. Er zouden berichten zijn over oververhitting en productieproblemen.

Qualcomm Snapdragon

De Snapdragon 820 is een 64-bits processor die net als de 14nm Exynos-processor van Samsung gebaseerd is op FinFET. Hoe klein de processor is gaf de chipbouwer nog niet prijs maar er zijn momenteel twee opties voor FinFET; een 16nm proces van TSMC en het 14nm proces van Samsung. Ander paradepaardje van de Snapdragon 820 is de nieuwe CPU, genaamd Kryo. Deze zou gebruik maken van een geheel andere architectuur dan de big.LITTLE van vandaag de dag. Hierbij worden vier energiezuinige cores gecombineerd met vier krachtige ARM-cores. De eerste samples rollen in de tweede helft van 2015 van de band. Verwacht de 820 echter niet voor 2016 in de eerste telefoons.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel