Google geeft eerste preview van Android O


Google komt vrij uit het niets met een technische preview van de volgende grote versie van Android; versie O. Android O heeft nog geen definitieve naam en datzelfde geldt over deze preview; hij is nog lang niet klaar.

Toch is deze strategie niet onbekend voor Google. Android N, inmiddels bekend als Nougat, onderging een zelfde soort lot. Daarvan kwam ook ruim voor de naamlancering een Developer Preview van uit. Wel nieuw is het moment waarop Google de preview uitgeeft. Normaliter wacht het op een I/O event of een ander event. Ditmaal wordt de preview op een ogenschijnlijk willekeurige dinsdagavond wereldkundig gemaakt.

Android O notificaties
Android O: nog meer controle over je notificaties

Genoeg daarover, wat brengt Android O zoal? Vooralsnog niet veel want het gaat om een zeer vroege preview. Wel wordt duidelijk dat Google zich met name richt op notificaties en batterijbesparing. Zo kan Android O verschillend overweg met notificaties binnen een app. En Background Limits kan een halt toeroepen aan arbeidsintensieve apps die op de achtergrond draaien. Nieuwe functies vinden we in de videospeler waar Picture in Picture wordt toegevoegd en er komt ondersteuning voor hoge kwaliteit audio via Bluetooth dankzij Sony's LDAC-techniek. Ondersteuning voor LDAC vinden we tot nu toe vooral bij Sony Xperia's. Dat nu ook andere Android-telefoons deze functie krijgen maakt het daar ook mogelijk om draadloos naar 24-bits audio te luisteren. Voorheen moest dit naar 16-bits te gedowngrade worden.

Zelf met Android O aan de slag

Wil je met de Developer Preview aan de slag? Dan heb je een Google Pixel, Pixel XL, Nexus 6P of 5X nodig. Is dit je dagelijkse telefoon dan raden we af om deze image te installeren. Deze preview kent nog tal van bugs die het dagelijks werken ermee flink kunnen frustreren. Je vindt alle system images op de developer-pagina van Android. Daar wordt ook uitgelegd hoe je te werk moet gaan.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel