MWC 2012: de doorbraak van de micro-SIM

· 1 reactie


Apple introduceerde ‘m in 2010 met de iPhone 4, maar in 2012 beleeft de micro-SIM z’n doorbraak. HTC en Sony stapten over op de kleinere variant van de sim-kaart, en ook Windows Phone-toestellen van Nokia maken gebruik van een microsim.

Het MWC in 2012 was daarmee de eerste editie van dit mobiele telefoon congres waarop het grootste deel van de nieuwe topmodellen gebruik maakt van de micro-SIM. De mini-SIM, zoals het tot op heden gangbare formaat heet (daarvoor waren SIM-kaarten zo groot als een bankpas), voert nog wel de boventoon in het het lage en middensegment van de telefoonmarkt.

HTC One S
HTC One S met geopend SIM-klepje en micro-SIM

De HTC One S is een van de toestellen die voorzien is van een microSIM, verstopt achter een bijzonder klepje aan de bovenzijde van het toestel. Eerdere Android-toestellen van HTC maakten nog niet gebruik van zo’n micro-SIM. Hoewel de One X van HTC niet zo’n opvallend klepje heeft als z’n grote broer, maakt ook dit toestel gebruik van een micro-SIM.

Evidente reden voor de overstap naar een kleinere SIM is de ruimte besparing. Door de kleinere kaart kan ook de module voor de kaart kleiner, en is er ruimte voor andere onderdelen, zoals een grotere batterij, die moet voldoen aan de energiezucht van de steeds groter wordende schermen van telefoons.

Mobieletelefoonhistorie
Mobieletelefoonhistorie: van voor naar achteren micro-SIM (Sony Xperia S), mini-SIM (HTC Radar) en SIM (Philips Fizz).

Naast HTC en Apple is ook Nokia overgestapt op de kleinere SIM-kaart voor smartphones. De N9 was het eerste toestel van de Finse fabrikant dat gebruik maakt van een de micro-SIM. De daarop volgende Nokia Lumia 800, Lumia 710 en Lumia 610 maken allemaal gebruik van een micro-variant. De nieuwe 808 PureView, het Symbian-toestel met een 41 megapixel camera, heeft ook een microsim.

Sony rustte de Xperia S uit met een micro-SIM. De twee andere nieuwe toestellen van het merk, de Xperia P en Xperia U, maken nog gebruik van de grotere mini-SIM Twee outsiders op de smartphonemarkt die op het MWC in Barcelona een nieuw toestel presenteerden, Panasonic en Huawei, kozen ook voor de kleinere variant, en rustten daarmee de Eluga en de Ascend D quad uit.

De Nano-SIM komt eraan
De nano-SIM komt eraan (naast micro-SIM en mini-SIM)

De kans is groot dat je bij je nieuwe abonnement dat je in 2012 afsluit een micro-SIM nodig zult hebben. De grote operators zijn daar al op voorbereid. Kleiner is beter, zo geldt voor SIM-kaarten. Na de micro-SIM komt de nano-SIM, die aan het eind van 2011 voor het eerst op een beurs gesignaleerd wordt.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel