Huawei kondigt eerste 5G-producten aan voor thuis en onderweg


5G moet weliswaar nog op grote schaal uitgerold worden maar volgens Huawei staat het letterlijk voor de deur. Het heeft namelijk tijdens het MWC enkele 5G-producten aangekondigd om 5G naar je huis te brengen.

Terwijl we inmiddels gewend beginnen te raken aan 4G en het snellere 4G+ kondigt de volgende generatie mobiel internet zich alweer aan. Naast meer snelheid beschikt het over meer bandbreedte zodat meer apparaten er tegelijkertijd gebruik van kunnen maken. Dat zal nieuwe toepassingen mogelijk maken maar laten we beginnen met wat je er nu aan hebt.

Huawei 5G CPE Pro

Huawei bracht een drietal 5G-producten aan die je thuis of onderweg kunt gebruiken. De eerste twee zijn vooral thuis bedoeld. We hebben het over de Huawei 5G CPE Pro en 5G CPE Win. De eerste lijkt nog het meeste op een router. Hij vangt 5G-signalen op en zet vervolgens een WiFi-netwerk zodat iedereen thuis met een WiFi-verbinding er gebruik van kan maken. Het is de bedoeling dat je hem in je huis neerzet waarvoor het wel noodzakelijk is dat het 5G-signaal sterk genoeg is om muren binnen te dringen.

Huawei 5G CPE Win

5G voor buiten

Wordt dat laatste een probleem dan kan de Huawei 5G CPE Win een oplossing bieden. Deze bevestig je buiten, bijvoorbeeld naast een raam, en verbindt je met een LAN-kabel. Voeding wordt geregeld dankzij Power over Ethernet (ook wel PoE) waardoor je meteen verbinding kunt maken met je router of switch thuis. De 5G CPE Win is IP65 water- en stofbestendig.

Mobiele 5G

Tot slot bracht Huawei de Huawei 5G Mobile WiFi uit; een soort MiFI (mobiele WiFi) router voor onderweg. Het apparaat pikt 5G-signalen op en creëert een WiFi-netwerk waardoor je bestaande apparatuur toch gebruik kan maken van 5G. De Huawei 5G Mobile WiFi beschikt over een ingebouwde 8000 mAh powerbank en kan draadloos je telefoon opladen. Dit apparaat kan een goede tussenoplossing totdat 5G-telefoons gemeengoed worden.

Huawei 5G Mobile WiFi

5G in Nederland

Al deze producten zullen voorlopig niet bruikbaar zijn in Nederland; we hebben namelijk nog geen 5G-netwerken beschikbaar. Daar wordt wel aan gewerkt maar voorlopig beperkt zich dat alleen tot testen. Het probleem wat Nederland heeft is dat de beoogde frequentie voor 5G momenteel gebruikt wordt voor het afluisterstation in Burum. Daarom mag boven de lijn Amsterdam - Zwolle geen gebruik worden gemaakt van de 3.5 GHz frequentie. In Europees verband is juist afgesproken dat deze frequentie voor 5G gebruikt wordt. Eind 2018 liet het kabinet daarom al weten dat het afluisterstation in Burum verplaatst moet worden naar het buitenland. Verwacht daarom niet op korte termijn 5G-netwerken in Nederland. Een landelijk dekkend netwerk zal nog zeer lange tijd op zich laten wachten.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel