Nokia: Stephen Elop oordeelt hard over beleid voorgangers


Stephen Elop, de CEO van Nokia, oordeelt hard over het beleid van zijn voorgangers. Hij doet dat in een interne memo, die niet voor het oog van buitenstaanders bedoeld was, maar in handen van het bekende weblog Engadget viel.

Als we Engadget mogen geloven, zijn er meerdere bronnen die de echtheid van de brief bevestigen. Elop, een Canadees die vroeger voor Microsoft werkte, beschrijft in de brief zijn bevindingen na een paar maanden directeurschap bij Nokia. De conclusies van Elop liegen er niet om. Hij schetst hoe Nokia niet alleen de race om het hogere smartphonesegment heeft verloren van Apple, maar ook de race om het middensegment verliest aan Android, en het lagere segment aan goedkope Chinese producten.

Elop: We liggen jaren achter
Elop: We liggen jaren achter

Boot gemist

Nokia heeft de boot gemist. Bloggers die zich met mobiele telefonie bezighouden vinden dat al jaren. Die overtuiging lijkt nu ook in Finland door te dringen. Tijd voor verandering. Symbian is een gedateerd besturingssysteem. Nokia heeft aardige pogingen gedaan het op te poetsen, maar concurrerend wist Symbian nooit te worden. Het werd links ingehaald door Android, en rechts door Apple. Of andersom. "We dachten dat we het goed deden, maar nu zien we dat we jaren achterliggen", schrijft Elop.

Elop gebruikt, naar goed Bijbels voorbeeld, een gelijkenis om de positie van Nokia duidelijk te maken. Hij vergelijkt Nokia met een man op een booreiland, die erachter komt dat zijn platform in brand staat. Hij staat voor een lastige keuze: springen in de koude zee, of op het brandende platform blijven. Hij kiest ervoor om te springen. Het is een keuze die hij anders nooit had gemaakt, maar die hem nu het leven red. "Ons booreiland staat in brand", schrijft Elop aan zijn medewerkers.

Keuzes maken

Volgens de CEO moet Nokia daarom keuzes maken die het onder normale niet zou maken. Elop Hint daarbij nogmaals naar het gebruik van een ander OS dan Symbian en MeeGo. Windows Phone 7 ligt voor de hand als besturingssysteem, omdat Elop vroeger voor Microsoft werkte. We mogen echter verwachten dat hij verder heeft gekeken dan zijn neus lang is, en ook Android zal overwegen als alternatief.

De harde woorden van Elop zullen niet bij iedereen goed gevallen zijn. Al langer gaan geruchten dat de Nokia-top door Elop behoorlijk verfrist zal worden. Het is duidelijk dat Elop vind dat een aantal mensen binnen Nokia gefaald heeft. Op korte termijn lijkt er een bijltjesdag aan te komen.

Wij blijven hopen

De brief van Elop klink ons als muziek in de oren. Bij het testen van mobiele telefoons valt op dat Nokia z'n best doet, maar dat Symbian^3 het gewoon niet haalt in vergelijking met Android en iOS. Het betekent niet dat Nokia alles fout doet. De toestellen van het Finse merk zijn prachtig gemaakt, en erg goed afgewerkt. Zet op zo'n toestel Windows Phone 7 of Android, en een groot deel van de achterstand is weer ingelopen.

Waarschijnlijk weten we nog deze week meer over de gevolgen van de brief. Wij blijven hopen op Nokia's met Android of Windows Phone 7.

Bron: Engadget.com


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel