Firmware Update Friday - Week 8


Het is weer tijd om oude vervelende bugs gedag te zeggen. Deze week een update voor de Nokia Lumia 830 en 925, de Samsung Galaxy Note Edge, de Motorola Moto 360 en de BlackBerry Q10, Z10, Z30, Z3, Q5 en Passport.

Nokia Lumia 830 en 925 - Lumia Denim

Goed nieuws voor eigenaren van een Lumia 830 of Lumia 925 van Nokia. Lumia Denim staat voor hen klaar om gedownload te worden. Andere Lumia's kregen eerder al de update maar nu is het dus de buurt aan deze modellen. Zoals misschien al wel bekend komt de Lumia Denim-update met de vernieuwde Lumia Camera-app, de gesproken assistent Cortana en Live Folders. Updaten kan via het toestel zelf.

Samsung Galaxy Note Edge - Android 5.0.1 Lollipop

Nadat Samsung eerder al Lollipop had uitgerold voor de Note 4 kon de Note Edge niet uitblijven. Samsung is in Australië begonnen met het uitbrengen van de 5.0.1-update. En ook in Singapore zijn gebruikers die de update hebben zien binnenkomen. Goed nieuws, alleen wil dat nog niet zeggen dat ook wij hier meteen aan het downloaden kunnen. Het kan nog even duren voordat Nederlandse gebruikers van een Galaxy Note Edge de update ontvangen. Zij die de update awl wel binnen hebben gekregen melden een download van ruim 1 GB groot. Dat is flink maar bedenk dan ook dat naast Android Lollipop daar ook een vernieuwde versie van Samsung's eigen TouchWiz bij zit. Mocht de update uiteindelijk binnenkomen dan is het raadzaam een oplader bij de hand te houden.

Moto 360 - Android 5.0.2

En dan voor het eerst hier ook een firmware update voor een wearable en wel voor de Moto 360 van Motorola. De slimme horloges worden steeds belangrijker en er komen ook steeds meer van uit. Mede dankzij Google dat met Android Wear een groot marktaandeel hoopt te bemachtigen. Dan kunnen updates niet uitblijven en afgelopen week kwam die dan ook binnen voor de Motorola Moto 360. Google wil het versienummer aansluiten op de telefoon- en tablet-versie. Versie 5.0.2 van Android Wear met build LWX49L bevat naast de nodige bugfixes ook een nieuwe Google Play services. Al met al kleine dingen waarvan we ons afvragen of de eindgebruiker er iets van gaat merken. Maar toch mooi dat Motorola het ronde horloge actief onderhoudt.

BlackBerry OS 10.3.1

Het draaide al op de BlackBerry Classic maar nu krijgen ook alle andere BlackBerry 10-telefoons het vernieuwde OS 10.3.1 besturingssysteem. Dat wil dus zeggen de Q10, Q5, Z10, Z30, Z3 en de Passport. Ondanks wat je zou verwachten brengt versie 10.3.1 een flinke hoeveelheid verbeteringen en nieuwe functies. Denk bijvoorbeeld aan BlackBerry Blend waarmee je je telefoon volledig via je computer kunt bedienen. Niet voor elk ontvangen sms'je je telefoon pakken maar gewoon alles via je monitor lezen en beantwoorden.

BlackBerry Blend on OS 10BlackBerry Assistant on OS 10
Twee van de nieuwe functies in OS 10.3.1

Andere nieuwe functies zijn de Amazon appstore en BlackBerry Assistant. In die eerste zitten vele Android-apps die niet in de eigen BlackBerry World zitten. Ook die store blijft trouwens bestaan, er zijn er nu dus twee. En met BlackBerry Assistant krijg je een persoonlijke assistent bij waartegen je kunt praten. Al deze nieuwe functies komen trouwens ook aan bod in onze BlackBerry Classic review die we onlangs online zette. Naast nieuwe functies komen er ook verbeteringen op het gebied van de batterij, de camera en de kalender. Al met al dus flinke verbeteringen die erg welkom zijn.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel