BlackBerry Classic review

Retro, niche of allebei?


BlackBerry Classic review

Begin dit jaar waren we een beetje in een nostalgische bui toen de Blackberry Classic verkrijgbaar werd en we besloten hem te testen.

De Classic beschikt over BlackBerry's klassieke fysieke QWERTY-toetsenbord maar is ook uitgerust met een touchscreen. Qua specificaties moet je verder denken aan een 3,5 inch scherm met 720 x 720 pixels resolutie, een dual-core Snapdragon S4 Plus op 1,5 GHz en een 8 megapixel camera. Dat zijn vandaag de dag geen spectaculaire specificaties maar het levert hem dan ook geen uiterst hoog prijskaartje op.

Het aanwijzen van concurrentie voor de BlackBerry Classic is vanwege zijn eigenzinnige kenmerken niet eenvoudig. Het is tegelijkertijd ook maar de vraag of de Classic het andere smartphones in bijvoorbeeld het Android-segment lastig kan maken. Misschien is zijn grootste tegenstrever wel een andere BlackBerry. Bijvoorbeeld de Q10 of de Passport. Dit reviewexemplaar van de BlackBerry Classic werd beschikbaar gesteld door Belsimpel.

Plus- en minpunten BlackBerry Classic

  • Bouwkwaliteit
  • BlackBerry Hub
  • Toetsenbord
  • Schermformaat
  • Trage bediening
  • Beschikbare apps

Wat zit er bij het toestel?

In het uiterst compacte, zwarte doosje zit direct onder het toestel een prikker geklemd die nodig is om de SIM-kaart en microSD-kaart te plaatsen. Na nog een deksel open te klappen vinden we een microUSB-kabel met adapter voor het stopcontact en in een speciaal doosje een erg nette in-ear headset met platte kabels en rubberen sleeves in verschillende maten. Tot slot ligt helemaal onderop nog de noodzakelijke documentatie. In ons geval in het Engels, Roemeens en Russisch. А благодаря!

Uiterlijk

Chronologisch is de Classic de opvolger van de Q10 maar omdat de fysieke bedieningstoetsen en trackpad onder het scherm zijn teruggekeerd, heeft het toestel misschien wel meer verwantschap met de vier jaar oude Bold 9900. Dat is dan ook het model waar BlackBerry hem zelf mee vergelijkt. Met zijn toetsenbord en fysieke bedieningstoetsen is de Classic een beetje vreemde eend in de bijt in het huidige smartphone landschap. Boven het touchscreen zitten behalve de oorluidspreker en een secundaire camera ook nog een LED-notificatielampje.

De Classic is voorzien van een metalen rand met afgeronde hoeken. Aan de linkerkant van het toestel is plek voor twee metalen sledes waar de SIM-kaart en microSD-kaart in geplaatst kunnen worden. Rechts op het toestel zitten twee volumeknoppen met daartussenin de knop om BlackBerry Assistant te activeren.

Aan de bovenkant vinden we de headsetaansluiting en de powerknop. Onderop het toestel zitten aan weerszijden van de microUSB-aansluiting twee rastertjes; eentje voor de microfoon en de andere voor de luidspreker. Aan de achterkant steekt het deel waar de camera in zit een heel klein beetje uit. De backcover is geheel van plastic en voorzien van een rastermotief voor extra grip. De achterkant kan er niet af en de batterij is dus niet zomaar zelf vervangbaar.

Zoals we van BlackBerry gewend zijn, is de bouwkwaliteit prima verzorgd. Er lekt een klein beetje licht weg tussen de optietoets en het scherm maar dat is niet storend. Vanwege de metalen rand en het feit dat de backcover er niet af kan voelt het toestel erg solide aan. De Classic is geen kleine jongen. Dat komt vooral doordat er rond het scherm en onder het toetsenbord nogal wat loze ruimte zit. Ook zijn gewicht is aanzienlijk. Toch ligt het toestel door zijn rondingen en bolle achterkant wel lekker in de hand.

Uithoudingsvermogen

Een telefoon die zich richt op het zakelijke segment moet opgewassen zijn tegen een lange dag van druk bellen, mailen en de agenda bijwerken. Tijdens onze testperiode hadden wij de synchronisatie van twee e-mailaccounts, Facebook, Twitter en WhatsApp voortdurend aan staan. We hebben daarnaast incidenteel gebeld en soms op internet gesurfd. Gemiddeld kwamen we daarmee uit op een batterijtijd van ongeveer 40 uur. Dit is solide maar ook weer niet spectaculair.

Om het uithoudingsvermogen te verlengen is er de vertrouwde energiebesparingsmodus. Deze kan automatisch inschakelen op een zelf in te stellen batterijpercentage en wijzigt een aantal instellingen van het toestel. Tijdens normaal gebruik van het toestel is er met behulp van de zogenaamde ‘geavanceerde interactie' ook de mogelijkheid om stroom te besparen door het toestel met het scherm naar beneden te leggen. De telefoon gaat dan over naar slaapmodus.

Belkwaliteit

De telefoonapplicatie bestaat uit drie tabbladen. Eentje voor telefoongesprekken, eentje voor contactpersonen en eentje voor het numerieke toetsenbord. Het eerste tabblad mag voor zich spreken. In de contactenlijst kan een bestaand contact snel gevonden worden door een aantal letters in te tikken. Vervolgens worden niet alleen namen van contacten doorzocht maar ook hun werk, indien beschikbaar. Het kiespaneel op het derde tabblad is echt alleen om nummers in te voeren. Wij hebben geen problemen ondervonden als het op gesprekskwaliteit aankomt.

Beeldscherm

Het scherm van de Classic meet diagonaal 3,5 inch en is een exact vierkant met een resolutie van 720 x 720 pixels. De gebruikte techniek is Super AMOLED en dit levert alles bij elkaar een voldoende gedetailleerd en prettig bruikbaar beeld op. Het beeldscherm kan geactiveerd worden door van onder naar boven over het scherm te vegen.

Het moge duidelijk zijn dat het scherm niet echt ruim van formaat is. Zeker wanneer je een Full touch-telefoon gewend met een 5 inch of groter beeldscherm heb je soms het gevoel dat je wat ruimte tekort komt. Dit kan enigszins verbeterd worden door de lettergrootte te verkleinen. Er is geen automatische stand voor de schermhelderheid. Behalve lettergrootte en helderheid kan ook de witbalans van het scherm worden aangepast. Echt nodig is dit niet en het beeld wordt al gauw vooral te blauw of te geel.

Menu

BlackBerry OS 10 had in het begin nog wat kinderziektes maar die zouden er in versie 10.3.1 op de Classic uit moeten zijn. De gebruiker heeft in zekere zin vijf startschermen tot zijn beschikking. Deze zijn gevisualiseerd met vijf icoontjes onderin beeld. Uiterst links vinden we de BlackBerry Hub, waarover straks meer in het messaging-gedeelte van deze review. Rechts naast de Hub staat het primaire homescreen. Dit is in feite een multitaskscherm met maximaal acht miniaturen van actieve apps. Nog een stap naar rechts begint het applicatiemenu met 15 icoontjes per pagina.

Geopende toepassingen kunnen verkleind worden naar het multitaskscherm door vanonder het beeldscherm naar boven te vegen. Het kan gebeuren dat je daarbij per ongeluk ook het optische trackpad aanraakt maar over het algemeen verkleint de app netjes.

Door van boven naar beneden over het scherm te vegen verschijnt het snelle-instellingenvenster. Hier kunnen op drie tabbladen maximaal 16 snelkoppelingen naar instellingen getoond worden. Helaas is dit venster alleen beschikbaar vanuit het startscherm en niet elders in de interface.

Op het vergrendelscherm worden notificaties van allerhande berichtendiensten en applicaties netjes gegroepeerd per type weergegeven. Door op het icoontje van een app te drukken worden previews van de berichten geopend en kun je na nogmaals tikken de betreffende app openen. In de interface is vaak onderin een beeld een regel voor met knoppen voor touch-input zichtbaar. Deze neemt nogal wat schermruimte in en dat is jammer want door de aanwezigheid van fysieke bedieningstoetsen direct onder het scherm is deze regel eigenlijk niet nodig. Je zou dus kunnen stellen dat OS 10.3.1 niet helemaal optimaal op de Classic is afgestemd.

De interface van OS 10 is inmiddels weliswaar volwassen te noemen maar er is toch ook sprake van een generatieverschil ten opzichte van iOS en Android. Het geheel oogt een tikkeltje saai of gedateerd en incidenteel kwamen wij nog wat merkwaardige of gebrekkige vertalingen tegen.
Het openen van toepassingen gaat soepel maar niet bepaald vlot. Na het aantikken van een icoontje springt het beeld eerst terug naar het startscherm met de miniaturen voordat de app daadwerkelijk geopend wordt.

Telefoonboek

Hoewel er dus een contactenlijst in de telefoonapplicatie zit, is er ook nog een aparte applicatie voor contactpersonen. Hierin staan alle contactpersonen bij elkaar maar zijn ze ook apart per groep of brontype weer te geven. De lijst met alle contactpersonen is erg lang aangezien hier e-mail, Facebook, Twitter en telefooncontacten door elkaar heen staan. Het koppelen van contactgegevens van dezelfde persoon is mogelijk maar moet wel helemaal handmatig gedaan worden.

Messaging

Natuurlijk beschikt de Classic over een SMS-applicatie en BlackBerry Messenger (BBM) maar gelukkig kan ook WhatsApp gewoon geïnstalleerd worden. Er is geen losse e-mailtoepassing op de Classic beschikbaar. In plaats daarvan is er de BlackBerry Hub. Dit is een soort gecombineerde inbox, maar niet alleen voor e-mail. Hier komen ook meldingen binnen van oproepen, messenger- en tekstberichten, social media, de telefoon, etc. Wat ons betreft een erg fijn en overzichtelijke toepassing. Mocht de lijst te lang worden dan zijn de berichten ook apart per dienst weer te geven of kan er een speciale prioriteits-groep aangemaakt worden. Door op een melding te klikken, wordt het bericht geopend in de bijbehorende app.

BlackBerry's staan al sinds mensenheugenis bekend om het uitstekende fysieke QWERTY-toetsenbord en ook de Classic doet deze reputatie eer aan. Zelfs voor een verstokte touchscreengebruiker is het toetsenbord na een korte tijd van gewenning prettig om te gebruiken. Vooral met twee duimen tegelijk typen werkt erg fijn. Voor hoofdletters is er de shift-toets en voor leestekens en andere symbolen is er de alt-toets. Mis je desondanks nog bepaalde tekens dan kan er op de 'Sym'-knop gedrukt worden.

Er kunnen meerdere invoertalen ingeschakeld worden en het toestel zal automatisch detecteren in welke taal getypt wordt. Handmatig schakelen tussen talen kan door op alt + enter te drukken in een tekstveld. Er is ook spellingcontrole en correctie aanwezig maar erg streng zijn deze beide niet. Dat is ook niet echt nodig want wonderbaarlijk genoeg type je de meeste letters meestal goed.

Connectivity

Behalve ouderwetse verbindingen met behulp van WiFi, Bluetooth en USB kan de de Classic ook verbinding maken via VPN, NFC, mobile hotspot en internet-tethering. BlackBerry software installeren op de pc kan door het toestel te koppelen via USB maar verbinding maken in massaopslagmodus wilde helaas niet goed lukken. We hebben dit op meerdere computers, zonder succes, geprobeerd.

Met BlackBerry Link en BlackBerry Blend kan de content op je telefoon weergegeven worden op andere apparaten. Zo kun je met Link mediabestanden synchroniseren naar je PC. Blend maakt het mogelijk om berichten, je agenda, meldingen en veel meer van de telefoon te bekijken en beantwoorden of wijzigen op de computer, maar ook op een Android-tablet of iPad. Dit is dan ook vooral handig voor wie dagelijks veel achter een PC of Mac zit. Je kunt je telefoon vrijwel geheel via je computer bedienen, mits je bent aangesloten op hetzelfde WiFi-netwerk. Anders zul je hem moeten koppelen via een USB-kabel. Enig minpuntje; de software liet zich op de ene computer probleemloos installeren en op andere machines juist weer helemaal niet. Wat we ook probeerden. Volgens diverse internetfora een bekend probleem. Hier moet BlackBerry echt wat aan doen want de software is wel erg bruikbaar.

BlackBerry Blend

De browser van BlackBerry is basaal maar werkt naar behoren. Al is ook deze toepassing nogal traag en zoomen gaat met horten en stoten. Pagina's kunnen in meerdere tabbladen tegelijk geopend worden en bladwijzers kunnen aan het applicatiemenu worden vastgemaakt.

Camera

De Classic is uitgerust met een 8 megapixel camera die via een overzichtelijke en eenvoudige interface bediend kan worden. Onderin beeld zijn vijf toetsen zichtbaar voor de galerij, secundaire camera, foto nemen, video opnemen en de instellingen. Het opstarten van de camera maar vooral het afdrukken van een foto gaat nogal traag. Geschoten foto's zijn in de meeste gevallen wel gewoon scherp en van prima kwaliteit.

In de instellingen kunnen onder ander scène, flitser, beeldverhouding, timer en HDR worden aangepast. De beschikbare opnamestanden zijn normaal, time shift, burst en panorama. Af en toe zal de camera zelf tips geven om een instelling of modus aan te passen. Tijdens het filmen kan tegelijkertijd een foto genomen worden. Tevens is het mogelijk om de flitser aan of uit te zetten.

Blackberry Classic camera samples
Klik hierboven voor nog meer voorbeeldfoto's van de BlackBerry Classic

De Classic maakt hele redelijke foto's, mits er voldoende omgevingslicht is en het onderwerp van de foto stilstaat. Contrast is niet zijn sterkste punt maar kleuren worden goed weergegeven. Bij minder goede belichting is er al snel sprake van ruis en onscherpte. Feit is wel dat de camera in de Classic vele malen beter is als in de Z10.

Aanwezige programma's

Behalve met de al behandelde toepassingen is de Classic ook uitgerst met kalender, docs to go, kaarten, remember, muziek, video's, story maker, klok, blackberry blend, weer, Twitter, rekenmachine, bestandsbeheer, Adobe Reader, YouTube, wachtwoordbeheer, infolabels, kompas, Box, Evernote, Facebook, LinkedIn, instellen, zelfstudies, help, assistant, Foursquare, connect to Dropbox en device switch.

Om het tekort aan beschikbare apps in BlackBerry World een beetje te ondervangen is het met OS 10 ook mogelijk om Android-apps te installeren op een BlackBerry. Om toegang te krijgen tot deze apps staat de Amazon appstore geïnstalleerde op de Classic. Maar dan nog is het aanbod op zijn zachtst gezegd beperkt. Lang niet alle Android-apps zijn beschikbaar en ze kunnen ook niet allemaal even goed overweg met het schermformaat. De meest essentiële apps zijn wel te vinden maar de die-hard app-junkie zal niet snel tevreden zijn met het aanbod.

Conclusie

Retro is een voortdurend terugkerende trend voor allerlei zaken of producten maar wij betwijfelen sterk of dat ook geldt voor mobiele telefoons. Zonder een retrotrend in mobiele telefoons zal het aantal mensen dat mogelijk geïnteresseerd is in een BlackBerry zeer beperkt blijven. Een overstap van een iPhone of Android-toestel zal niet snel voorkomen. Ondanks zijn uitstraling van een echt werkpaard voelt de Classic op veel vlakken gedateerd aan.

Toch is er een doelgroep voor de Classic. Als je wilt kunnen e-mailen, WhatsAppen, Facebooken en Twitteren op je mobiel met behulp van een uitstekend fysiek QWERTY-toetsenbord en niet veel meer dan is de BlackBerry Classic een goede optie. De Classic is hoofdzakelijk gericht op productiviteit en niet op vermaak tijdens vrije momenten bij het wachten op de trein of een afspraak. In zijn eigen niche voor zakelijke gebruikers is de BlackBerry Classic een prima BlackBerry.

Onze dank tot slot gaat uit naar Belsimpel.nl die dit exemplaar beschikbaar heeft gesteld. Zij hebben de Classic op voorraad en leveren hem in combinatie met diverse abonnementen.


Vermelde toestellen